Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
ArbeidsrechtVacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vloeiende tekstPersoneel werven & aannemen – onboarding CO2-rapportage en mobiliteitsbudgetArbeidsrechtThuiswerken in het buitenland: een vaste inrichting?ArbeidsrechtEen capaciteitsprobleem, wat nu?
Werk dat blijft liggen, kennen we allemaal. Maar wanneer het zich maar blijft opstapelen, is het tijd voor actie. Alleen is dan de vraag; welke actie? Meteen concluderen dat er handjes bij moeten, is meestal wat voorbarig. Veel verstandiger is het, om eerst goed te kijken naar de onderliggende oorzaak. Het is lang niet altijd nodig om dure werving in gang te zetten. Benieuwd naar een gunstige aanpak, bij verschillende scenario’s? In dit artikel lees je over de verschillende invalshoeken bij een capaciteitsprobleem.
Update WagwEU - Vanaf 1 maart 2020 meldingsplicht bij detachering naar Nederland
Sinds 18 juni 2016 geldt de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) in Nederland. Bijna vier jaar later is ook het laatste onderdeel van deze wet klaar om in gebruik te worden genomen: vanaf 1 maart 2020 wordt namelijk de meldingsplicht van kracht. Door deze meldingsplicht zal de Inspectie SZW de verplichtingen die voortvloeien uit de WagwEU beter kunnen controleren en handhaven.
Hoezo, Blue Monday? Werktevredenheid hoogste peil van de afgelopen jaren
Maandag 20 januari is het weer Blue Monday, zogezegd de meest deprimerende dag van het jaar. Al hoef je je als werkgever geen zorgen te maken dat de januariblues van sommigen een jaar blijft hangen. Uit de jaarlijkse werknemersenquête van SD Worx blijkt namelijk dat de werktevredenheid bij de Nederlandse werknemers in 2019 voor het derde jaar op rij stijgt.
Wijziging in transitievergoeding door Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
Hoewel het inmiddels bijna 1 januari 2020 is, blijven de actualiteiten rondom de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) elkaar in rap tempo opvolgen. Bij brief van 13 december 2019 informeert Minister Koolmees de Tweede Kamer over een tweetal belangrijke zaken.
Werkgevers krijgen extra tijd om te voldoen aan administratieve vereisten lage WW-premie
Afgelopen maanden hebben we je geïnformeerd over de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die op 1 januari 2020 in werking treedt. Met de komst van de WAB komt de sectorpremie te vervallen, een premie afhankelijk van de sector waarin de werkgever is ingedeeld. Daarvoor in de plaats komen twee soorten WW-premies: de hoge en de lage premie. Minister Koolmees heeft per brief van 9 december jl. aan de Tweede Kamer laten weten dat werkgevers drie maanden extra de tijd krijgen om te voldoen aan de administratieve vereisten voor de lage WW-premie. Wij leggen je graag uit wat dit concreet betekent.
Zo tover je 25 vakantiedagen om in 56 vrije dagen
Het vraagt wat puzzel- en rekenwerk, maar wie zijn vakantiedagen voor 2020 zorgvuldig plant rond de feestdagen kan bijna dubbel zo lang op vakantie. Al is daar in de praktijk wel heel veel goede wil van de werkgever bij nodig, zo waarschuwt Wilma Engels, juriste arbeidsrecht bij SD Worx.
Integratie SD Worx en Workday voor soepele internationale payroll
Haal nu in zes Europese landen het maximale uit je payroll- en hr-gegevens
Fiscale aandachtspunten 2020
Het einde van het jaar is alweer bijna in zicht en dat betekent dat de fiscale spelregels op bepaalde punten worden gewijzigd. Een goed moment om te bekijken of er actie moet worden ondernomen of dat juist beter kan worden gewacht met bepaalde zaken. Hierbij willen wij graag bij een aantal onderwerpen even stil staan. Wij wijzen je in dit artikel graag op de belangrijkste fiscale wijzigingen voor 2020.
Nieuwe UWV-uitvoeringsregels voor ontslag
Wil je een ontslagprocedure starten bij het UWV? Let dan op de nieuwe uitvoeringsregels die gelden vanaf 1 oktober 2019.
Hoge Raad maakt einde aan ‘slapende dienstverbanden’
In opvolging van ons artikel: "Het slapend dienstverband en de toelaatbaarheid daarvan" publiceerde we enige tijd geleden een artikel over het advies van Advocaat-generaal De Bock aan de Hoge Raad. Advocaat-generaal de Bock is van mening dat een werkgever in beginsel verplicht is om op verzoek van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer een ‘slapend dienstverband’ te beëindigen onder betaling van de wettelijke transitievergoeding. Het was afwachten of de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal zou volgen.
Hoe modern is jouw loonbeleid?
Een doordacht loonbeleid is belangrijk voor een evenwichtig succes van je organisatie. Hoe krapper de arbeidsmarkt, hoe meer we moeten doen om talentvolle medewerkers te binden. Weet jij hoe je dit aanpakt? Welke behoeftes je medewerkers hebben? En hoe je ze activeert om het beste uit zichzelf te halen? Het belangrijkste uitgangspunt is: met de tijd meegaan! De behoeftes van je medewerkers veranderen continu. Als aantrekkelijke werkgever, verander je mee. Maar tegelijkertijd wil je ook de loonkosten in toom en beheersbaar houden. Logisch! Daarom in dit artikel 3 tips voor het duurzaam moderniseren van je loonbeleid.
Hoe betaal ik mijn werknemers uit die in ploegendienst werken als de wintertijd ingaat?
In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 zijn we overgeschakeld naar de wintertijd. Om 3.00 uur is de klok één uur teruggedraaid, naar 2.00 uur. Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar de wintertijd geen gevolgen, behalve dan een uurtje meer slaap die bewuste nacht…