Vragen of hulp nodig?
Heb je vragen over het werken met zzp’ers? Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of bel naar +31 (0)76 750 1350.
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer controleren op schijnzelfstandigheid. Voor opdrachtgevers en zzp’ers is het daarom extra belangrijk om nu nog de arbeidsrelatie zorgvuldig te beoordelen. Zo kan je risico’s op naheffingen, boetes en andere problemen voorkomen. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel geven we je tips.
Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand werkzaam is op basis van een overeenkomst van opdracht, maar in de praktijk eigenlijk een werknemer is. Denk bijvoorbeeld aan een zzp’er die fulltime voor jouw organisatie werkt of weinig zeggenschap heeft over het uurtarief en de wijze waarop de zzp’er de werkzaamheden moet uitvoeren.
Zelfs als schriftelijk overeen is gekomen dat geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, kan er toch sprake zijn van een verkapt dienstverband als de uitvoering van de overeenkomst in de praktijk anders is. Een juridisch dichtgetimmerde overeenkomst biedt dus niet altijd meer bescherming, als de afspraken op papier niet overeenkomen met de werkelijke situatie.
Bij het bepalen of iemand werknemer of zelfstandige is, hanteert de Belastingdienst 3 indicaties: werknemersindicaties, zelfstandigenindicaties, en kenmerken van ondernemerschap.
Kan je bij zowel stap 1 en stap 2 punten afvinken? Dan kan stap 3 doorslaggevend zijn.
Let op! Bovenstaande punten zijn geen optelsom, maar een weging die de Belastingdienst maakt. Bovenstaande punten zijn van belang om te bepalen waar het zwaartepunt ligt.
Als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een verkapt dienstverband, schijnzelfstandigheid, dan kan dit vervelende gevolgen hebben:
Als het zwaartepunt bij punt 1 ligt, de werknemersindicatie, dan is het tijd voor actie. Je zult nieuwe afspraken moeten maken in een overeenkomst en de werkwijze moeten aanpassen. Een paar tips:
Heb je vragen over het werken met zzp’ers? Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of bel naar +31 (0)76 750 1350.
Fleur van Gisbergen
Legal Consultant
Fleur van Gisbergen is één van de arbeidsjuristen binnen het Tax & Legal team van SD Worx. In 2019 rondde ze haar master Arbeidsrecht af aan Tilburg University. Voordat Fleur in 2022 de overstap maakte naar SD Worx, werkte ze bij een grote rechtsbijstandsverzekeraar. Met haar uitgebreide juridische kennis en praktische werkwijze ondersteunt Fleur werkgevers bij de meest uiteenlopende vragen en problemen op het gebied van arbeidsrecht.