Vragen of interesse in een transitievergoedingsscan?
Heb je vragen over de transitievergoeding of wil je onze hulp bij een berekening? Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of bel naar +31 (0)76 750 1350.
Als een arbeidsovereenkomst eindigt ben je soms verplicht om een transitievergoeding te betalen. Maar wanneer moet je die aan een werknemer betalen en hoe hoog is de transitievergoeding?
De transitievergoeding is een vergoeding die je onder bepaalde voorwaarden aan een werknemer moet betalen als de arbeidsovereenkomst eindigt. De gedachte hierachter is dat de werknemer een budget krijgt om van werk naar werk te gebruiken. Werknemers zijn echter niet verplicht om de transitievergoeding hiervoor te gebruiken. Ze mogen zelf weten waar ze de transitievergoeding aan besteden.
Je moet een transitievergoeding betalen als je besluit de arbeidsovereenkomst te beëindigen of niet voort te zetten. Daarbij maakt het niet uit hoe lang het dienstverband heeft geduurd. Een werknemer heeft dus recht op een transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst:
Als een werknemer ervoor kiest om zelf de arbeidsovereenkomst te beëindigen of niet voor te zetten, ben je in principe niet verplicht om een transitievergoeding te betalen.
Er zijn een paar uitzonderingen wanneer je niet verplicht om een transitievergoeding te betalen:
De transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris (inclusief vakantietoeslag) voor elk kalenderjaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd. Als het dienstverband geen volledig kalenderjaar heeft geduurd dan bereken je ook nog de transitievergoeding over dat deel van het dienstverband pro rata.
Voor de berekening van de transitievergoeding moet je naast het maandsalaris ook de volgende looncomponenten meenemen:
De transitievergoeding is gemaximeerd. Per 1 januari 2025 geldt een maximum bedrag van € 98.000 bruto. Als het jaarloon van de werknemer hoger is dan dit maximumbedrag, dan is de transitievergoeding maximaal één jaarsalaris.
Als je een arbeidsovereenkomst beëindigt door middel van een vaststellingsovereenkomst, ben je op grond van de wet niet verplicht om een transitievergoeding te betalen.
Toch zal je meestal wel een beëindigingsvergoeding aanbieden die minimaal evenveel is als de transitievergoeding. Een werknemer zal anders vaak niet snel bereid zijn om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Als je de arbeidsovereenkomst opzegt (met instemming van het UWV) of door de rechter laat ontbinden, heeft de werknemer in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding.
Wist je al dat je met SD Worx | Cobra zelf ook heel eenvoudig een transitievergoeding kan berekenen? Hiervoor moeten we wel bepalen welke looncodes relevant zijn voor de berekening van de transitievergoeding en hoe deze codes kwalificeren. Bijvoorbeeld als bruto maandloon, vaste of variabele looncomponenten.
Wij voeren deze transitievergoedingsscan graag voor jullie uit. Dat geeft jullie zekerheid en rust, verkeerde input leidt namelijk tot verkeerde output.
Heb je vragen over de transitievergoeding of wil je onze hulp bij een berekening? Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of bel naar +31 (0)76 750 1350.
Fleur van Gisbergen
Legal Consultant
Fleur van Gisbergen is één van de arbeidsjuristen binnen het Tax & Legal team van SD Worx. In 2019 rondde ze haar master Arbeidsrecht af aan Tilburg University. Voordat Fleur in 2022 de overstap maakte naar SD Worx, werkte ze bij een grote rechtsbijstandsverzekeraar. Met haar uitgebreide juridische kennis en praktische werkwijze ondersteunt Fleur werkgevers bij de meest uiteenlopende vragen en problemen op het gebied van arbeidsrecht.