1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Arbeidsrecht>
Onbetaald verlof wat moet ik weten

Onbetaald verlof, waar moet ik op letten?

Sommige werknemers willen een langere reis maken of een sabbatical nemen. In dit soort situaties kiest de werknemer vaak voor onbetaald verlof. Maar wanneer mag een werknemer onbetaald verlof opnemen? En wat zijn de gevolgen van het opnemen van onbetaald verlof? Wij bespreken de 5 meest voorkomende vragen over onbetaald verlof. 

1. Welke vormen van onbetaald verlof zijn er?

In de wet zijn 2 vormen van onbetaald verlof opgenomen: ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof:

Ouderschapsverlof

Heeft je werknemer een kind gekregen? Dan mag de werknemer in het totaal 26 weken ouderschapsverlof opnemen tot het kind 8 jaar oud is. De eerste 9 weken verlof zijn betaald, zolang de werknemer het verlof opneemt in het eerste levensjaar van het kind. De andere weken zijn onbetaald, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt in de cao of het arbeidsreglement.

Langdurend zorgverlof

Zorgt je werknemer voor een langdurig of levensbedreigend zieke naaste? Dan kan een werknemer langdurend zorgverlof opnemen. In 12 maanden mag een werknemer 6 keer de arbeidsduur per week als verlof opnemen. Een werknemer heeft in principe geen recht op doorbetaling van het loon, maar hierover kan je in onderling overleg andere afspraken maken.

2. Moet je een verzoek voor onbetaald verlof altijd goedkeuren?

Je mag ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof alleen weigeren als dit niet mogelijk is in verband met zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. 

Als een werknemer onbetaald verlof aanvraagt voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of om een lange reis te maken, kan je het verzoek in principe afwijzen. In sommige cao’s staan wel afspraken over onbetaald verlof, belangrijk om dat altijd goed te controleren. Het is daarnaast belangrijk om rekening te houden met de belangen van een werknemer en flexibel te zijn waar mogelijk. Ga samen het gesprek aan en onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. 

3. Wat als een werknemer ziek wordt tijdens een periode van onbetaald verlof? 

Als een werknemer ziek wordt tijdens het opnemen van (betaald) ouderschapsverlof, dan loopt het ouderschapsverlof in principe gewoon door. De werknemer kan wel vragen om het ouderschapsverlof op te schorten of te beëindigen. Je mag dit verzoek weigeren als je zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen hebt. Hiervan is over het algemeen niet snel sprake.

Schort of beëindig je het ouderschapsverlof, dan moet je weer de volledige arbeidsomvang doorbetalen tijdens ziekte. Uiteraard tegen het percentage dat is afgesproken in de arbeidsovereenkomst of cao, tussen de 70% en 100%. 

Wordt de werknemer ziek tijdens langdurig zorgverlof? Dan overleg je vaak met de werknemer om het verlof te beëindigen. Het is vaak niet redelijk om het langdurig zorgverlof door te laten lopen. Tijdens andere vormen van onbetaald verlof is het verstandig om hier op voorhand afspraken over te maken. 

4. Bouwt een werknemer vakantiedagen op bij onbetaald verlof?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we naar de verschillende vormen van onbetaald verlof kijken. Neemt een werknemer onbetaald ouderschapsverlof op? Dan bouwt de werknemer geen vakantiedagen op. Bij betaald ouderschapsverlof bouwt de werknemer wel vakantiedagen op. Ook tijdens langdurend zorgverlof bouwt een werknemer (wettelijke) vakantiedagen op.

Bij alle andere vormen van onbetaald verlof bouwt een werknemer geen vakantiedagen op, omdat de werknemer geen loon ontvangt.

5. Bouwt een werknemer pensioen op bij onbetaald verlof? 

Pensioenregelingen zijn per sector en per bedrijf verschillend. Belangrijk om dit bij de aanvraag van de werknemer goed uit te zoeken bij de pensioenverzekeraar of het pensioenfonds en de gevolgen te bespreken met de werknemer.

    Vragen of hulp nodig met onbetaald verlof? 

    Heb je vragen over onbetaald verlof? Plan een gratis digitaal kopje koffie in of mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of bel naar +31(0)76-523 1350.

      Fleur van Gisbergen

      Fleur van Gisbergen

      Legal Consultant

      Fleur van Gisbergen is één van de arbeidsjuristen binnen het Tax & Legal team van SD Worx. In 2019 rondde ze haar master Arbeidsrecht af aan Tilburg University. Voordat Fleur in 2022 de overstap maakte naar SD Worx, werkte ze bij een grote rechtsbijstandsverzekeraar. Met haar uitgebreide juridische kennis en praktische werkwijze ondersteunt Fleur werkgevers bij de meest uiteenlopende vragen en problemen op het gebied van arbeidsrecht.