Arbeidsrecht
Blijf bij met de actuele Nederlandse wet- en regelgeving: onze arbeidsjuristen delen hier praktische tips en nieuws, en vertalen nieuwe regelgeving voor je naar toepasbare inzichten.
Zzp’er of werknemer, weet jij het verschil?
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer controleren op schijnzelfstandigheid. Voor opdrachtgevers en zzp’ers is het daarom extra belangrijk om de arbeidsrelatie zorgvuldig te beoordelen. 2025 wordt in principe een overgangsjaar. De belastingdienst zal in 2025 alleen boetes opleggen als werkgevers bewust de fout ingaan. Hoe ga je in 2025 te werk met ZZP'ers? In dit artikel geven we je tips!
Drie bijzonderheden rondom vakantiedagen
De afgelopen tijd zijn er 2 bijzondere uitspraken gepubliceerd over vakantiedagen, namelijk over de uitbetaling van vakantiedagen in het all-in loon en over vakantiedagen tijdens ziekte. We geven een korte samenvatting van deze 2 rechterlijke uitspraken. Ook bespreken we de wettelijke vervaltermijn van vakantiedagen, hoe pak je dit ook alweer aan?
Hoe zorg ik ervoor dat mijn payroll voldoet aan de wet- en regelgeving?
Ga voor payroll-succes door naleving onder controle te krijgen. Experts van SD Worx geven advies hoe je een plan ontwikkelt om de arbeidswetten na te leven.
ChatGPT op de werkvloer: maak duidelijke afspraken
Het gebruik van ChatGPT op de werkvloer is aantrekkelijk. Het kan heel waardevol zijn en bijdragen aan een hoge productiviteit. Toch kleven er ook risico’s aan. Een AI-chatbot kan fouten maken. Informatie die je deelt in een AI-chatbot, kan gebruikt worden voor andere gebruikers. En erger nog, het gebruik van een AI-chatbot kan leiden tot datalekken. Verbieden heeft geen zin; het is juist belangrijk om werknemers bewust te maken van het gebruik van een AI-chatbot.
Voorkom boetes door fouten in bijtelling auto van de zaak
Rijden jouw werknemers in een auto van de zaak en gebruiken zij deze ook privé? Dan val je onder de bijtellingsregeling en moet je loonheffing betalen. Daarom is een nauwkeurige kilometeradministratie essentieel. Fouten in deze administratie kunnen tot aanzienlijke problemen leiden met boetes tot gevolg.
Diefstal op werk: reden voor ontslag op staande voet?
Iedereen weet dat diefstal verboden en strafbaar is. Maar wat doe je als een werknemer op de werkvloer iets steelt? Heb je dan altijd het recht om de werknemer op staande voet te ontslaan, of moeten er eerst minder vergaande maatregelen worden overwogen?
Stijging minimumloon per 1 juli: Wat je moet weten
Werkgevers en HR-professionals moeten voortdurend op de hoogte zijn van alle wetswijzingen, waaronder wijzigingen die betrekking hebben tot het salaris. Vanaf 1 juli geldt namelijk weer een ander minimumloon. In dit artikel geven we je de laatste updates.
Verkorte terugwerkende kracht van de Kaderovereenkomst: snellere actie vereist
Sinds de invoering van de Kaderovereenkomst meer dan een jaar geleden, hebben werknemers de mogelijkheid om tot 50% van de werktijd in het woonland te werken met behoud van de sociale zekerheid in het vestigingsland van de werkgever. De regeling die het mogelijk maakte om aanvragen met terugwerkende kracht van een jaar in te dienen, is per 1 juli afgelopen. Hier lees je wat dit betekent en welke stappen je moet ondernemen.
Prinsjesdag 2024: on-demand webinar
Op dinsdag 17 september zijn tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota, De Rijksbegroting en het Belastingplan 2025 gepresenteerd. De belangrijkste ontwikkelingen voor HR- en salarisprofessionals werden tijdens dit on-demand webinar besproken. Onze experts hebben de wetgeving toegelicht en vertaalden dit naar praktische toepassingen.
Transparante arbeidsvoorwaarden
Onze sprekers informeren je tijdens dit on-demand webinar over transparante arbeidsvoorwaarden (TPWC Transparent and Predictable Working Conditions). Ze lichten de wetgeving toe en geven praktische tips hoe je dit binnen jouw organisatie kan toepassen. We vertellen meer over de informatieplicht voor werkgevers, loon (componenten) en de consequenties van het niet voldoen aan de wetgeving.
Van eenmanszaak tot internationaal bedrijf: de groeiuitdagingen van midden- en kleinbedrijven
Voor veel mkb's is het een uitdaging om door het complexe zakelijke landschap te navigeren terwijl hun bedrijf groeit. Bij SD Worx begrijpen we de unieke uitdagingen waarmee mkb's te maken hebben en bieden we oplossingen om deze aan te pakken.
De toekomst van de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU)
De Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) drempelvrijstelling speeltis een belangrijk onderdeel rol invan het Nederlandse pensioenlandschap. Deze regelingvrijstelling, die is van kracht is sinds 2021, van kracht bieden stelt werkgevers de mogelijkheidin staat om hun werknemers eerder te laten stoppen met werken.