Arbeidsrecht
Blijf bij met de actuele Nederlandse wet- en regelgeving: onze arbeidsjuristen delen hier praktische tips en nieuws, en vertalen nieuwe regelgeving voor je naar toepasbare inzichten.


Expatregeling en wisseling werkgever
De expatregeling, wellicht beter bekend onder de naam 30%-regeling, is een belangrijke faciliteit voor het aantrekken van internationaal talent naar Nederland. Deze regeling biedt belastingvoordelen aan buitenlandse werknemers, waardoor Nederland een aantrekkelijke bestemming wordt.

Onbetaald verlof, waar moet ik op letten?
Sommige werknemers willen een langere reis maken of een sabbatical nemen. In dit soort situaties kiest de werknemer vaak voor onbetaald verlof. Maar wanneer mag een werknemer onbetaald verlof opnemen? En wat zijn de gevolgen van het opnemen van onbetaald verlof? Wij bespreken de 5 meest voorkomende vragen over onbetaald verlof.

Lage werkloosheidspremie (AWF) terecht toegepast?
In dit blogartikel zoomen we in op de premiedifferentiatie WW en belichten we een uitspraak van De Rechtbank. De premie voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf) is een gedifferentieerde premie. Er is een hoge en een lage AWf-premie. Het verschil tussen beide is groot, namelijk 5%-punt.

De transitievergoeding, hoe zit dat ook alweer?
Als een arbeidsovereenkomst eindigt ben je soms verplicht om een transitievergoeding te betalen. Maar wanneer moet je die aan een werknemer betalen en hoe hoog is de transitievergoeding?

Letsel tijdens een bedrijfsuitje, werkgever aansprakelijk?
Bedrijfsuitjes en -feestjes zijn mooie manieren om werknemers te waarderen en mijlpalen te vieren. Een ongeluk zit in een klein hoekje en helaas loopt een werknemer weleens letsel op. Maar wie is daar aansprakelijk voor? De werkgever? Of de werknemer zelf, omdat dit buiten werktijd gebeurt?

Zzp’er of werknemer, weet jij het verschil?
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer controleren op schijnzelfstandigheid. Voor opdrachtgevers en zzp’ers is het daarom extra belangrijk om de arbeidsrelatie zorgvuldig te beoordelen. 2025 wordt in principe een overgangsjaar. De belastingdienst zal in 2025 alleen boetes opleggen als werkgevers bewust de fout ingaan. Hoe ga je in 2025 te werk met ZZP'ers? In dit artikel geven we je tips!

Drie bijzonderheden rondom vakantiedagen
De afgelopen tijd zijn er 2 bijzondere uitspraken gepubliceerd over vakantiedagen, namelijk over de uitbetaling van vakantiedagen in het all-in loon en over vakantiedagen tijdens ziekte. We geven een korte samenvatting van deze 2 rechterlijke uitspraken. Ook bespreken we de wettelijke vervaltermijn van vakantiedagen, hoe pak je dit ook alweer aan?

Hoe zorg ik ervoor dat mijn payroll voldoet aan de wet- en regelgeving?
Ga voor payroll-succes door naleving onder controle te krijgen. Experts van SD Worx geven advies hoe je een plan ontwikkelt om de arbeidswetten na te leven.

ChatGPT op de werkvloer: maak duidelijke afspraken
Het gebruik van ChatGPT op de werkvloer is aantrekkelijk. Het kan heel waardevol zijn en bijdragen aan een hoge productiviteit. Toch kleven er ook risico’s aan. Een AI-chatbot kan fouten maken. Informatie die je deelt in een AI-chatbot, kan gebruikt worden voor andere gebruikers. En erger nog, het gebruik van een AI-chatbot kan leiden tot datalekken. Verbieden heeft geen zin; het is juist belangrijk om werknemers bewust te maken van het gebruik van een AI-chatbot.

Voorkom boetes door fouten in bijtelling auto van de zaak
Rijden jouw werknemers in een auto van de zaak en gebruiken zij deze ook privé? Dan val je onder de bijtellingsregeling en moet je loonheffing betalen. Daarom is een nauwkeurige kilometeradministratie essentieel. Fouten in deze administratie kunnen tot aanzienlijke problemen leiden met boetes tot gevolg.

Diefstal op werk: reden voor ontslag op staande voet?
Iedereen weet dat diefstal verboden en strafbaar is. Maar wat doe je als een werknemer op de werkvloer iets steelt? Heb je dan altijd het recht om de werknemer op staande voet te ontslaan, of moeten er eerst minder vergaande maatregelen worden overwogen?

Stijging minimumloon per 1 juli: Wat je moet weten
Werkgevers en HR-professionals moeten voortdurend op de hoogte zijn van alle wetswijzingen, waaronder wijzigingen die betrekking hebben tot het salaris. Vanaf 1 juli geldt namelijk weer een ander minimumloon. In dit artikel geven we je de laatste updates.