1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Arbeidsrecht>
vrouw in gesprek aan tafel

Voorkom boetes door fouten in bijtelling auto van de zaak

Voorkom boetes door fout in bijtelling auto van de zaak

Rijden jouw werknemers in een auto van de zaak en gebruiken zij deze ook privé? Dan kan je te maken hebben met de bijtellingsregeling. De belastingdienst ziet privégebruik van een bedrijfsauto als een extra voordeel voor de werknemer, waarover je belasting moet betalen. Als de werknemer de auto minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Je moet dan wel kunnen aantonen hoeveel de werknemer privé rijdt, bijvoorbeeld met een rittenregistratie. Doe je dit niet of maak je fouten dan kan de Belastingdienst hoge boetes opleggen.

Zo bereken je de bijtelling voor een auto van de zaak

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Voor 2024 bedraagt dit meestal 22%, maar bij een volledig elektrische auto geldt een lager tarief van 16% over de eerste € 30.000 en 22% over het bedrag daarboven. Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt een bijtelling van 35% van de huidige verkoopwaarde. 

De risico’s van een onjuiste kilometeradministratie

Over de bijtelling moet je loonheffing betalen, daarom is het bijhouden van een juiste kilometeradministratie erg belangrijk. Jij en je werknemer zijn daar samen verantwoordelijk voor. Een onjuiste kilometeradministratie kan zorgen voor tal van problemen. De Belastingdienst controleert regelmatig en wanneer de administratie niet klopt, kan de Belastingdienst een naheffingsaanslag opleggen. Naast de naheffingsaanslag kan de Belastingdienst ook nog boetes opleggen.

Hoe hoog de boete is, hangt af van hoe ernstig de overtreding is:

  • Bij grove schuld (zoals bij herhaalde fouten) kan de boete oplopen tot 40% van de naheffingsaanslag.
  • Bij onjuiste of incomplete aangifte kan de boete oplopen tot 80% van de naheffingsaanslag.
  • En bij fraude (zoals opzettelijk misleiden van de Belastingdienst) kan de boete zelfs oplopen tot 100% van de naheffingsaanslag.

In ernstige gevallen kan de boete nog hoger zijn. Dit kan dus grote financiële gevolgen hebben.

Nieuwe rapportageplicht vanaf 1 juli 2024

Vanaf 1 juli 2024 moeten werkgevers met meer dan 100 werknemers informatie over personeelsmobiliteit rapporteren. Je moet dus bijhouden en rapporteren hoe jouw werknemers hun zakelijke en privéreizen regelen. Deze nieuwe rapportageplicht is bedoeld om beter inzicht te krijgen in het mobiliteitsbeleid van bedrijven. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze nieuwe regels en pas je administratie hierop aan.

Hoe voorkom je problemen met bijtelling?

Een kilometeradministratie is niet in alle situaties nodig. Als de werknemer de auto alleen zakelijk gebruikt, kan een verklaring “Geen privégebruik auto” een optie zijn. Zorg ervoor dat deze verklaring goed wordt bewaard in je administratie.

Wanneer de werknemer de auto wel privé gebruikt, zorg er dan voor dat je werknemer de kilometerregistratie goed bijhoudt. Dit betekent dat de werknemer alle ritten moet registreren met de datum van elke rit, de begin- en eindstand van de kilometerstand, het vertrek- en aankomst adres, en of de rit privé of zakelijk is. Een goede administratie voorkomt problemen met de Belastingdienst. 

    Vragen of hulp nodig? 

    Heb je vragen over de bijtellingsregeling, of twijfel je over je administratie? Wij kunnen je helpen met advies en zorgen dat alles goed geregeld is. Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com. Zo kan je werknemer zonder zorgen de weg op.