Vragen of hulp nodig?
Heb je vragen over de AWf-premie? Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of bel naar +31 (0)76 750 1350.
In dit blogartikel zoomen we in op de premiedifferentiatie WW en belichten we een uitspraak van De Rechtbank. Maar nu eerst extra uitleg over deze premie. De premie voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf) is een gedifferentieerde premie. Er is een hoge en een lage AWf-premie. Het verschil tussen beide is groot, namelijk 5%-punt. Weliswaar betaal je deze premie ‘slechts’ tot het maximumpremieloon van € 75.864 (bedrag 2025), maar dan hebben we het al over een verschil van bijna € 3.800. Het belang is dus groot genoeg om te zorgen dat je aan alle voorwaarden voldoet voor toepassing van de lage AWf-premie.
Je mag de lage AWf-premie (2,74% in 2025) toepassen als je voldoet aan de volgende 3 voorwaarden:
Voldoe je aan een van deze voorwaarden niet, dan dien je de hoge AWf-premie (7,74% in 2025) toe te passen.
Dat er sprake moet zijn van een schriftelijke arbeidsovereenkomst is recent nog aan bod gekomen in een uitspraak van 9 januari 2025 bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant.
In deze zaak was door stilzwijgende verlenging een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaan. Helaas heeft de werkgever hiervoor nooit een schriftelijke arbeidsovereenkomst opgesteld. De werkgever heeft op verzoek van de betrokken werknemer wel een verklaring opgesteld waarin stond dat de werknemer voor onbepaalde tijd in dienst was. Deze verklaring was voor de rechtbank echter onvoldoende, omdat deze niet voorzien was van een handtekening van de werknemer. Hoewel er materieel gezien sprake was van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, is de werkgever tóch de hoge werkloosheidspremie verschuldigd wegens het ontbreken van een schriftelijke arbeidsovereenkomst.
Het belang van deze zaak voor de praktijk is dat je moet nagaan of je wel aan alle voorwaarden voldoet voor het toepassen van de lage AWf-premie. Zorg voor een door beide partijen getekend exemplaar van de arbeidsovereenkomst en bewaar deze goed bij je administratie. Zoals in de bovengenoemde casus gebeurde, kan het ontbreken van een schriftelijke arbeidsovereenkomst aan het licht komen tijdens een boekenonderzoek van de Belastingdienst.
Vanuit kostenoogpunt lijkt het misschien interessant om direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan te bieden. Laat je echter goed informeren over de arbeidsrechtelijke nadelen ervan en bespreek jouw wensen en de mogelijkheden met een arbeidsjurist.
Heb je vragen over de AWf-premie? Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of bel naar +31 (0)76 750 1350.
Jasper van den Bergen
Tax Consultant
Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.