Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
ArbeidsrechtVacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vloeiende tekstPersoneel werven & aannemen – onboarding CO2-rapportage en mobiliteitsbudgetArbeidsrechtThuiswerken in het buitenland: een vaste inrichting?ArbeidsrechtWaarom het belangrijk is tijdelijke medewerkers te omarmen en hoe je dat doet
Uitzendkrachten, freelancers, flexwerkers … bij veel organisaties zijn ze niet meer weg te denken. Sterker nog, uit onderzoek van SD Worx blijkt dat ruim 4 op de 10 werkgevers in toenemende mate vertrouwt op tijdelijke medewerkers. Maar hoe ga je om met deze groep? Hoewel ze een ietwat andere aanpak vereisen dan je vaste team, is het belangrijk om hen als volwaardige medewerkers te behandelen. Ontdek waarom dat zo is en hoe je dat in de praktijk kunt toepassen.
Drie bijzonderheden rondom vakantiedagen
De afgelopen tijd zijn er 2 bijzondere uitspraken gepubliceerd over vakantiedagen, namelijk over de uitbetaling van vakantiedagen in het all-in loon en over vakantiedagen tijdens ziekte. We geven een korte samenvatting van deze 2 rechterlijke uitspraken. Ook bespreken we de wettelijke vervaltermijn van vakantiedagen, hoe pak je dit ook alweer aan?
Thuiswerken in het buitenland: een vaste inrichting?
Thuiswerken is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Heb je werknemers die in het buitenland wonen en thuiswerken? Dan kan er sprake zijn van een vaste inrichting in het buitenland. In dit artikel leggen we uit wat een vaste inrichting is, hoe het ontstaat bij thuiswerken in het buitenland en wat de afspraken hierover tussen Nederland en België zijn.
Feestdagen en verplichte vrije dagen, wat zijn de regels?
In de maanden voor de feestdagen is het vaak erg druk en dan rijst ook nog de vraag: hoe gaan we om met de feestdagen op de werkvloer? Is het wettelijk verplicht om alle werknemers vrij te geven met de feestdagen? Of is jouw bedrijf gesloten, waardoor alle werknemers vrij zijn? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vrije dagen.
Kerstfeest en belasting, dit moeten werkgevers weten
Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent dat de kerstfeesten weer op de agenda worden gezet. In dit artikel staan we stil bij de fiscale gevolgen van deze festiviteiten.
Strengere regels voor de bescherming van klokkenluiders
De Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) is op 18 februari 2023 in werking getreden en heeft een aantal gevolgen voor werkgevers. In dit artikel vatten we nog een keer samen aan welke nieuwe regels je moet voldoen.
Invoering wettelijk minimum uurloon: een verhoging tot wel 15%
Op 1 januari 2024 treedt de wettelijke invoering van het minimumuurloon in werking. Wat dit precies inhoudt en waar werkgevers rekening mee moeten houden lees je in dit artikel.
Op weg naar de afschaffing van de 30%-regeling?
De 30%-regeling voor ingekomen werknemers staat op het punt om ingrijpend te veranderen. Als de Eerste Kamer instemt, zal de 30%-regeling vanaf 1 januari aanstaande verder worden versoberd. De Tweede Kamer heeft namelijk twee amendementen aangenomen, die in dit artikel worden toegelicht.
Werknemers hebben nog steeds geen recht op thuiswerken
Het initiatiefwetsvoorstel “Werken waar je wilt” is door de Eerste Kamer verworpen. Dit betekent dat werkgevers een verzoek tot thuiswerken vrij eenvoudig kunnen afwijzen. In dit artikel nemen we je mee in de huidige regels voor verzoeken tot thuiswerken.
Alles wat je moet weten over het studiekostenbeding
Sinds 1 augustus 2022 zijn er veranderingen in de wetgeving waardoor een werkgever niet meer voor alle opleidingen een studiekostenbeding mag afspreken. In dit artikel bespreken we de 5 belangrijkste punten over studiekosten, zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.
Bpm-vrijstelling werknemers en naheffingsaanslag bij buitenlandse kentekens in Nederland
Het rijden met een buitenlands kenteken in Nederland is niet zonder meer toegestaan. Je kunt hiervoor echter een bpm-vrijstelling aanvragen bij de Belastingdienst in diverse situaties.
Inzet bedrijfsrecherchebureau bij zieke werknemer kost werkgever ruim € 36.000
Een werkgever kan flink in de kosten worden gejaagd door de inzet van een bedrijfsrecherchebureau. Dit gebeurde toen een werkgever vermoedde dat een werknemer had gelogen over haar klachten bij een ziekmelding.