Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
ArbeidsrechtVacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vloeiende tekstPersoneel werven & aannemen – onboarding CO2-rapportage en mobiliteitsbudgetArbeidsrechtThuiswerken in het buitenland: een vaste inrichting?ArbeidsrechtIntegratie Arbeidstijdenwet in plantools HROffice
De Arbeidstijdenwet (ATW) bevat complexe regelgeving op het gebied van arbeids- en rusttijden. Door de complexiteit van de Arbeidstijdenwet is een fout in de planning zo gemaakt. HROffice heeft daarom regels van de Arbeidstijdenwet geïntegreerd in haar plantools. Zo wordt het maken van de planning een stuk leuker.
Ontslaggesprek: tips en valkuilen
Iemand ontslaan is niemands ambitie. Misschien voelt die beslissing zelfs aan alsof je hebt gefaald als werkgever. Toch is het belangrijk om te weten hoe je een ontslaggesprek in goede banen leidt, zodat dit slechtnieuwsgesprek bij uitstek toch zo constructief mogelijk verloopt.
Verloning bij overschakeling naar de zomertijd
In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart schakelen we over naar de zomertijd. Dit betekent dat om 2.00 uur de klok één uur vooruit wordt gedraaid, naar 3.00 uur. Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar de zomertijdr geen gevolgen, behalve dan een uurtje minder slaap die bewuste nacht…
Streep door verlenging proeftijd - Wet Arbeidsmarkt in balans (Wab)
De Kamer heeft een streep gezet door de verlenging van de proeftijd. Door aanname van amendement nr. 38, dat regelt dat de voorgestelde verlenging van de proeftijd wordt geschrapt, maken deze wijzigingen geen deel meer uit van de Wab.
Kortere looptijd 30%-regeling
Werknemers die van buiten Nederland komen en tijdelijk in Nederland werken, hoeven onder voorwaarden over maximaal 30% van hun loon geen belasting te betalen: de zogenoemde 30%-regeling.
HR-trends in 2019: van alles omvattende termen naar een meer concrete aanpak
Welke ontwikkelingen bepalen jouw agenda? Afgelopen jaren zagen we dat sommige trends nogal wat overkoepelende termen bevatten die soms lastig te vertalen waren naar dagelijkse werkzaamheden. Het HR-vakgebied daarentegen, bevindt zich in een flinke transitiefase. De impact van diverse ontwikkelingen wordt steeds concreter. Zo is employer branding eigenlijk al geen trend meer maar een must, zorgt digitalisering voor een herverdeling van taken in HR-teams en heeft een wetswijziging zoals de AVG veel invloed op hoe je dagelijks met persoonsgegevens om moet gaan. In dit artikel praten we je bij over een aantal ontwikkelingen waar je als HR-professional in 2019 niet omheen kunt.
Prinsjesdag 2018 | De hoogtepunten voor HR- en salarisprofessionals
Op 18 september 2018 zijn tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota en het Belastingplan 2019 gepresenteerd. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.
Helft Nederlandse bedrijven maakt geen onderscheid tussen ZZP en vast personeel
De helft van de Nederlandse bedrijven (50,4%) maakt in zijn HR-beleid geen onderscheid tussen vaste medewerkers en freelancers. Slechts een op de vier Nederlandse organisaties (25,6%) heeft een aangepast HR-beleid voor hen en één op de drie (34,4%) biedt specifieke opleidingen aan ZZP’ers aan. In vergelijking met Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, investeren Nederlandse organisaties relatief weinig in ZZP’ers.
Voorkom dat criminelen salaris stelen
Vorige week waarschuwde de Fraudehelpdesk in de media over oplichters die het mailaccount van werknemers hackten en daarmee het salaris van de werknemer konden stelen.
Aanzegging ook belangrijk bij verlenging van dienstverband
Als werkgever moet je uiterlijk één maand voordat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verloopt, de werknemer informeren of het contract al dan niet verlengd wordt; de zogeheten aanzegplicht. Vaak wordt gedacht dat deze aanzegplicht alleen geldt op het moment dat de werkgever het contract niet wil verlengen. Dit is echter niet het geval. Komt de werkgever deze verplichting niet na, of niet op tijd, dan kan de werknemer aanspraak maken op een boete ter hoogte van maximaal één maandsalaris.
Wat betekent de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) voor ons
Het arbeidsrecht gaat weer op de schop. Het kabinet wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers in vaste dienst te nemen en hiervoor zijn maatregelen nodig. Deze maatregelen zijn opgenomen in het Wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans (WAB). In dit artikel lichten wij kort de voorgestelde maatregelen toe.
Nederlanders hebben meer inspraak op hun werk dan Europese collega's
Nederlandse werknemers hebben meer inspraak en impact in hun bedrijf dan hun collega’s in andere Europese landen. Maar liefst zeven op de tien Nederlanders is tevreden met de mate van inspraak in zijn/haar organisatie. Daarmee zijn we de beste leerling van de Europese klas. Meer inspraak zorgt er ook voor dat we meer betrokken zijn op ons werk. Bijna negen op de tien Nederlandse werknemers (87,6%) is ook tevreden over de mate van autonomie en zelfstandigheid in hun baan. Ook hier staan we op Europees vlak aan kop. Dit blijkt uit onderzoek door SD Worx in zeven Europese landen (België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk).