Nu het Coronavirus ervoor zorgt dat op vakantie gaan vrijwel onmogelijk is geworden, willen veel medewerkers vakantiedagen intrekken of verschuiven naar een later tijdstip. Ben je als werkgever verplicht om hier gehoor aan te geven?
In basis is het zo dat je als werkgever niet gehouden bent om in te gaan op het verzoek van je medewerker om de verlofaanvraag in te trekken. Het intrekken van en verlofaanvraag op verzoek van de werknemer is dus niet verplicht en je mag als werkgever besluiten dat de medewerker het aangevraagde verlof gewoon moet opnemen.
Maar er is ook nog zoiets als goed werkgeverschap en dan spelen redelijkheid en billijkheid natuurlijk wel een belangrijke rol.
Als er genoeg werk te doen is
Zijn er in de periode van de verlofaanvraag voldoende werkzaamheden om de medewerker gewoon aan het werk te houden? Dan kun je je afvragen in hoeverre het redelijk is om niet in te gaan op het verzoek om het verlof in te trekken. Vakantie heeft een recuperatiefunctie. Als een medewerker -door geen gehoor te geven aan het verzoek- onvoldoende verlofsaldo overhoudt om op een later tijdstip nogmaals vakantie op te nemen, kan hij die rust- en herstelperiode niet optimaal benutten.
Als rooster of planning onder druk staan
Heb je al vervanging geregeld? Of merk je dat het werk terugloopt? Dan heb je er misschien als werkgever juist wel belang bij dat je medewerkers hun geplande verlof gewoon opnemen. In dergelijke gevallen geval kun je het verzoek tot intrekken van het verlof weigeren. Denk ook na over je planning voor later dit jaar. Wanneer je nu een tijd lang alle verloven opschort, creëer je een stuwmeer aan verlof. Om later in het jaar bezettingsproblemen te voorkomen, is het dus belangrijk dat je die vakantiespreiding goed in de gaten houdt.