Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
ArbeidsrechtVacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vloeiende tekstPersoneel werven & aannemen – onboarding CO2-rapportage en mobiliteitsbudgetArbeidsrechtThuiswerken in het buitenland: een vaste inrichting?ArbeidsrechtWijzigingen in de detacheringsrichtlijn: Meer bescherming voor ingeleend personeel
Wanneer je als Nederlandse werkgever buitenlandse werknemers ontvangt om bij jou werkzaamheden te verrichten, ben je gehouden de bepalingen uit de Europese detacheringsrichtlijn na te leven. Deze richtlijn heeft als doel het bevorderen van het vrij verrichten van diensten tussen Europese landen en het beschermen van werknemers die naar die landen gedetacheerd worden. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan gelijke arbeidsvoorwaarden en gelijke werkomstandigheden voor ‘eigen’ personeel én gedetacheerden. De detacheringsrichtlijn is in de Nederlandse wetgeving op verschillende plekken geïmplementeerd. Nu de detacheringsrichtlijn is herzien, wordt ook Nederlandse wetgeving gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen vind je hieronder.
Vakantie in coronatijd: antwoord op de 5 meest gestelde vragen
De komende periode nemen veel werknemers vakantiedagen op, en sommigen willen naar het buitenland. Vakantie in tijden van corona roept bij veel werkgevers én werknemers vragen op. In dit artikel geven wij antwoord op de 5 meest gestelde vragen over dit onderwerp. Download ook gratis de voorbeeldbrief die onze arbeidsjuristen voor je hebben opgesteld. Deze kun je gebruiken om je medewerkers te informeren over hun rechten en plichten rond vakantie in coronatijd.
De voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd
Download de voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd
Nieuwe pensioenstelsel: Overeenstemming over de uitwerking van het pensioenakkoord
Een jaar na het sluiten van het pensioenakkoord, hebben het kabinet en de sociale partners definitief overeenstemming bereikt over de uitwerking daarvan. Op 1 januari 2022 moet de nieuwe pensioenwetgeving in werking treden en uiterlijk op 1 januari 2026 moeten alle pensioencontracten in overeenstemming zijn met het nieuwe pensioenwetgeving.
De juridische aspecten van thuiswerken
Vanwege het coronavirus zijn veel werknemers vanuit huis gaan werken. Verwacht wordt dat dit ook na de coronacrisis zo zal blijven. Wel heerst bij veel werkgevers nog onduidelijkheid over de juridische aspecten van het thuiswerken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met arbogerelateerde voorschriften? Graag belichten we in dit artikel twee belangrijke juridische aspecten van het thuiswerken, te weten de Arbowetgeving en de thuiswerkovereenkomst.
25% van NL payroll- en HR-teams vindt het moeilijk om gegevens te verstrekken ter ondersteuning van bedrijfsbeslissingen
Uit internationaal onderzoek door SD Worx, blijkt dat tot 87% van de directies hun HR-teams vragen om payrollgegevens van hun werknemers om zakelijke beslissingen te onderbouwen.
Ouderschapsverlof wordt vanaf 2022 deels doorbetaald
Het kabinet wil het aantrekkelijker maken voor ouders om ouderschapsverlof op te nemen en het ouders zo makkelijk mogelijk maken om te kiezen hoe ze arbeid en zorg (in dit geval voor jonge kinderen) willen combineren. Het kabinet heeft daarom besloten dat ouders van jonge kinderen vanaf augustus 2022 de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald krijgen.
The payroll must go on
Global Payroll Week is een jaarlijks terugkerend moment om de wereld van de salarisdiensten even in de schijnwerpers te zetten. Bij SD Worx vroegen we de voorbije maand meer dan ooit van onze payrollspecialisten. Ondanks een wereldwijde crisis en de meest bizarre samenlevingsomstandigheden sinds lang, gingen alle lonen vlekkeloos en op tijd de deur uit. Een huzarenstukje.
BREXIT: waar moet je als werkgever rekening mee houden
Brexit is een feit: met ingang van 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk (“VK”) geen onderdeel meer van de Europese Unie (“EU”). Door de stortvloed aan informatie over Brexit is het soms lastig voor werkgevers de gevolgen van de Brexit goed te overzien. In dit artikel proberen wij wat orde in de chaos te scheppen. Waar moet je als werkgever rekening mee houden?
Houd een vinger aan de pols bij zieke werknemers, ook in de Corona-crisis
Nu een groot deel van Nederland thuiswerkt, is het voor werkgevers in de regel al lastig begeleiding te bieden aan ‘reguliere werknemers’, laat staan werknemers die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Toch ben je hiertoe wettelijk verplicht, ook gedurende de Corona-crisis. Gelukkig wordt ingezien dat het een stuk moeilijker is voor werkgevers om op afstand aan deze verplichting te voldoen. Vandaar dat een versoepeling van het geldende Poortwachters-regime is geïntroduceerd.
Verlof wordt massaal ingetrokken | Wat zijn de rechten van werkgever en werknemer?
Veel werkgevers merken dat er massaal verzoeken binnenkomen om geplande vakantiedagen toch in te trekken. Begrijpelijk want als hun vakantie nu niet door kan gaan, willen werknemers die dagen waarschijnlijk liever bewaren tot een later moment. Toch is het zéker in deze uitdagende tijden heel belangrijk om te zorgen voor de nodige ontspanning. Het zijn stressvolle tijden die veel van ons allemaal vergen en dan is het belangrijk om ook af en toe even afstand van het werk te kunnen nemen en een dagje vrij te nemen. Maar wat zijn nu eigenlijk je rechten en plichten als werkgever? En met welke risico’s moet je rekening houden?
Gratis webinar: Corona vanuit fiscaal perspectief
Eerder organiseerden we al een online webinar over de coronamaatregelen en gevolgen voor werkgevers (heb jij deze gemist? Bekijk deze dan hier gratis terug). Vandaag zoemen we vanuit een fiscaal perspectief in op de gevolgen van Corona.