Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
ArbeidsrechtVacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vloeiende tekstPersoneel werven & aannemen – onboarding CO2-rapportage en mobiliteitsbudgetArbeidsrechtThuiswerken in het buitenland: een vaste inrichting?ArbeidsrechtOuderschapsverlof wordt vanaf 2022 deels doorbetaald
Het kabinet wil het aantrekkelijker maken voor ouders om ouderschapsverlof op te nemen en het ouders zo makkelijk mogelijk maken om te kiezen hoe ze arbeid en zorg (in dit geval voor jonge kinderen) willen combineren. Het kabinet heeft daarom besloten dat ouders van jonge kinderen vanaf augustus 2022 de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald krijgen.
The payroll must go on
Global Payroll Week is een jaarlijks terugkerend moment om de wereld van de salarisdiensten even in de schijnwerpers te zetten. Bij SD Worx vroegen we de voorbije maand meer dan ooit van onze payrollspecialisten. Ondanks een wereldwijde crisis en de meest bizarre samenlevingsomstandigheden sinds lang, gingen alle lonen vlekkeloos en op tijd de deur uit. Een huzarenstukje.
BREXIT: waar moet je als werkgever rekening mee houden
Brexit is een feit: met ingang van 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk (“VK”) geen onderdeel meer van de Europese Unie (“EU”). Door de stortvloed aan informatie over Brexit is het soms lastig voor werkgevers de gevolgen van de Brexit goed te overzien. In dit artikel proberen wij wat orde in de chaos te scheppen. Waar moet je als werkgever rekening mee houden?
Houd een vinger aan de pols bij zieke werknemers, ook in de Corona-crisis
Nu een groot deel van Nederland thuiswerkt, is het voor werkgevers in de regel al lastig begeleiding te bieden aan ‘reguliere werknemers’, laat staan werknemers die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Toch ben je hiertoe wettelijk verplicht, ook gedurende de Corona-crisis. Gelukkig wordt ingezien dat het een stuk moeilijker is voor werkgevers om op afstand aan deze verplichting te voldoen. Vandaar dat een versoepeling van het geldende Poortwachters-regime is geïntroduceerd.
Verlof wordt massaal ingetrokken | Wat zijn de rechten van werkgever en werknemer?
Veel werkgevers merken dat er massaal verzoeken binnenkomen om geplande vakantiedagen toch in te trekken. Begrijpelijk want als hun vakantie nu niet door kan gaan, willen werknemers die dagen waarschijnlijk liever bewaren tot een later moment. Toch is het zéker in deze uitdagende tijden heel belangrijk om te zorgen voor de nodige ontspanning. Het zijn stressvolle tijden die veel van ons allemaal vergen en dan is het belangrijk om ook af en toe even afstand van het werk te kunnen nemen en een dagje vrij te nemen. Maar wat zijn nu eigenlijk je rechten en plichten als werkgever? En met welke risico’s moet je rekening houden?
Gratis webinar: Corona vanuit fiscaal perspectief
Eerder organiseerden we al een online webinar over de coronamaatregelen en gevolgen voor werkgevers (heb jij deze gemist? Bekijk deze dan hier gratis terug). Vandaag zoemen we vanuit een fiscaal perspectief in op de gevolgen van Corona.
Compensatie transitievergoeding nu aan te vragen
Vanaf 1 april is het mogelijk bij het UWV compensatie aan te vragen voor betaalde transitievergoedingen aan werknemers die op of na 1 juli 2015 wegens langdurige arbeidsongeschiktheid uit dienst zijn gegaan. Hierbij is het niet van belang op welke manier de arbeidsovereenkomst is geëindigd. Ook in geval van een beëindigingsovereenkomst of als de arbeidsovereenkomst van rechtswege is geëindigd, kan de betaalde transitievergoeding worden gecompenseerd.
Internationale tewerkstelling in coronatijden: dit zijn de gevolgen
Het coronavirus houdt onze economie in een wurggreep. Ook de internationale tewerkstelling raakt stilaan bevroren door deze ongeziene crisis. En dat heeft een serieuze impact, zowel voor jou als voor je werknemers. De gevolgen situeren zich voornamelijk op fiscaal en sociaalrechtelijk vlak.
Gratis webinar over de coronamaatregelen en de gevolgen voor werkgevers
De impact van het coronavirus wordt steeds groter. Werknemers werken uit voorzorg thuis en plannen worden uitgesteld of aangepast. Voor veel werkgevers is het vaak lastig inschatten wat de maatregelen niet alleen op korte, maar ook op langere termijn betekenen. Dit zorgt voor veel onrust en dat begrijpen we.
Coronavirus: de impact voor Nederlandse werkgevers en werknemers
Het coronavirus rukt op en ook in ons land stijgt het aantal besmettingen. Dat roept waarschijnlijk vragen op over hoe je bedrijf verder kan draaien. Want wat als je medewerkers hun werk niet kunnen uitvoeren door een gebrek aan bevoorrading? Of als ze in het buitenland in quarantaine zitten?
Minder werk door Coronavirus? Werktijdverkorting kan uitkomst bieden!
Het Coronavirus begint voor veel werkgevers nadelige gevolgen te hebben. Zo loopt het werk in sommige branches sterk terug. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (‘SZW’) heeft het voor werkgevers die getroffen worden door de gevolgen van het Coronavirus mogelijk gemaakt om gebruik te maken van werktijdverkorting (‘WTV’). Hier zijn uiteraard wel voorwaarden aan verbonden. Onderstaand zal ik kort toelichten wat deze voorwaarden zijn en hoe je deze WTV kan aanvragen.
Je werknemers meer laten bewegen? Ontdek de (fiscale) mogelijkheden van de fiets
Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe fiscale regeling voor de ter beschikking gestelde fiets. Tot 1 januari 2020 was het al mogelijk om via een fietsplan een fiets ter beschikking te stellen, maar de regeling werd als erg complex ervaren. Om het privévoordeel te bepalen waren de werkelijke kosten en de verhouding kilometers privé/zakelijk van belang.