1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Verzuim & Verlof >
The Coronavirus A message from our CEO

Vakantie in coronatijd: ontslag na vakantie in land met kleurcode oranje

The Coronavirus A message from our CEO

Vakantie in tijden van corona riep vorig jaar bij werkgevers en werknemers veel vragen op. Vorig jaar gaven wij dan ook antwoord op de 5 meest gestelde vragen over dit onderwerp. De komende periode nemen weer veel werknemers vakantiedagen op en zullen werknemers naar het buitenland vertrekken. In dit artikel willen we nog eens stil staan bij de vraag: ‘Moet ik het loon van een werknemer doorbetalen als de werknemer op zijn vakantiebestemming komt vast te zitten, of na de vakantie in quarantaine moet?’

Download ook gratis de voorbeeldbrief die onze arbeidsjuristen voor je hebben opgesteld. Deze kun je gebruiken om je medewerkers te informeren over hun rechten en plichten rond vakantie in coronatijd.

    Reizen naar een oranje of rood gebied

    Sinds 1 januari 2020 geldt het uitgangspunt dat de werkgever het loon doorbetaalt wanneer een werknemer de werkzaamheden niet kan verrichten, tenzij de reden hiervoor voor rekening van de werknemer komt. Het is aan de werkgever om dit te stellen en te bewijzen.

    Een werknemer die er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land of gebied waarvoor al bij vertrek code rood of oranje geldt, dient zich te realiseren dat hij daar vast kan komen te zitten. Ook dient hij te weten dat hij bij terugkomst in quarantaine moet. Reizigers uit een land of gebied met kleurcode rood of oranje wordt namelijk dringend geadviseerd 10 dagen in quarantaine te gaan. Na 5 dagen kan de quarantaine beëindigd worden met een negatieve test. Het gaat nu nog om een dringend advies, maar dit wordt met komst van de zogeheten ‘quarantainewet’ een plicht. Voor werknemers die niet thuis of op afstand kunnen werken, betekent dit dat zij hun arbeid niet kunnen verrichten. Omdat de werknemer dit op voorhand weet (of had kunnen weten), kan gesteld worden dat de oorzaak van het niet werken in de risicosfeer van de werknemer ligt. Ons inziens heeft de werknemer in die situatie dus geen recht op doorbetaling van het loon.

      Uitspraak van de rechter

      Inmiddels is er een uitspraak van een rechter over een werknemer die op vakantie is gegaan naar een gebied met kleurcode oranje. In de zaak die aan de rechter werd voorgelegd, was een werknemer van een gevangenis in de zomer op vakantie naar Turkije gegaan. De werkgever had alle werknemers geïnformeerd dat als een werknemer reist naar een land waar op het moment van vertrek kleurcode rood of oranje geldt en de werknemer vervolgens niet kan terugkeren naar Nederland of bij terugkomst in Nederland in quarantaine moet, deze situatie voor rekening en risico van de werknemer komt. De werknemer moet dan extra vakantie-uren of onbetaald verlof opnemen. De werknemer besluit alsnog op vakantie te gaan naar Turkije, waar kleurcode oranje geldt.

      De werknemer gaat na zijn vakantie weer aan het werk in de gevangenis. Als zijn collega’s vragen waar hij op vakantie is geweest, antwoordt hij dat hij op Kreta en Rhodos was (waar kleurcode geel gold). Zelfs als zijn teamleider hieraan twijfelt en hem vraagt of hij in een gebied met kleurcode oranje is geweest, ontkent hij dit. Na onderzoek door de werkgever biecht de werknemer uiteindelijk toch op dat hij in de zomer naar Turkije is geweest. Hij heeft gelogen en valse informatie over zijn vakantie verstrekt omdat hij door de verplichte quarantaine anders 14 dagen loon zou mislopen.

      De werkgever wil de werknemer vervolgens ontslaan vanwege ernstig verwijtbaar handelen. De rechter oordeelt in dit geval dat de werknemer zich niet heeft gedragen als een goed werknemer en dat hij in strijd met de geldende gedragscodes heeft gehandeld. Vooral het overleggen van valse documenten wordt hem flink aangerekend, waardoor de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden en de man geen transitievergoeding ontvangt.

        Ons advies

        Wij adviseren werkgevers - net als de werkgever in bovenstaande uitspraak - om werknemers in ieder geval vooraf schriftelijk te wijzen op de consequenties, indien een werknemer afreist naar een land met kleurcode oranje of rood (bijvoorbeeld stopzetting van de loondoorbetaling of opname van extra vakantie-uren).

        Wil je meer informatie over het onderwerp vakantie? Neem dan contact op met één van onze juristen via taxandlegal_nl@sdworx.com 

          Jilly el Moridi

          Jilly El Moridi

          Legal Consultant

          Jilly el Moridi is sinds september 2019 werkzaam als jurist bij SD Worx Nederland. Zij is na haar master Arbeidsrecht aan Tilburg University aan de slag gegaan als jurist bij een accounts- en advies kantoor, waar ze ook de rol van privacy officer vervulde. Bij SD Worx voorziet Jilly haar klanten van juridisch advies op het gebied van het arbeidsrecht en het privacyrecht en houdt ze haar adviezen graag zo praktisch mogelijk. Haar doel is dan ook het arbeidsrecht en het privacyrecht voor zowel nationale als internationale klanten zo begrijpelijk mogelijk te maken.