Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
ArbeidsrechtVacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vloeiende tekstPersoneel werven & aannemen – onboarding CO2-rapportage en mobiliteitsbudgetArbeidsrechtThuiswerken in het buitenland: een vaste inrichting?ArbeidsrechtStopzetten van de reiskostenvergoedingen en onkostenvergoedingen i.v.m. thuiswerken
Nog steeds geldt het advies van de overheid om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Hoe zit het dan eigenlijk met de reiskostenvergoeding en andere onkostenvergoedingen? Ben je als werkgever verplicht deze vergoedingen aan je werknemers door te blijven betalen?
Lagere afdracht loonheffing door het doen van investeringen (BIK)
Door het doen van investeringen een korting op de af te dragen loonheffing realiseren, dat is het idee van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) uit het Belastingplan 2021 dat momenteel als voorstel bij de Tweede Kamer ligt. Het uiteindelijke doel van de regeling is om het doen van investeringen te stimuleren, ondanks de onzekere tijden waarin we verkeren. Een regeling die zelfs effect kan hebben voor verlieslijdende bedrijven. Ondanks dat er in 2020 wellicht sprake is van een verliessituatie, zal immers op het loon van werknemers loonheffing moeten worden ingehouden en afgedragen aan de fiscus.
Groter aanbod werkzoekenden door corona: 3 tips voor slimme werving en selectie
Ontslag door corona. Het is veel mensen de afgelopen maanden overkomen. De impact van het coronavirus op de economie blijkt groot. Tegelijkertijd heeft het gezorgd voor een omwenteling in de krappe arbeidsmarkt. Waar we voor de uitbraak van het coronavirus te maken hadden met meer vacatures dan werkzoekenden, is dit nu in sommige branches volledig omgekeerd. Volgens cijfers van het CBS zijn er in de afgelopen 3 maanden gemiddeld 35.000 werklozen per maand bijgekomen. Een kans! Als jij als werkgever vacatures in te vullen hebt. Benut deze kans en trek die werkzoekenden naar je toe.
De NOW 3.0, wat moet je weten?
Update d.d. 2 oktober 2020
Deze week is een kamerbrief gepubliceerd waaruit blijkt dat in de NOW 3.0 toch opnieuw een boete wordt opgenomen voor werkgevers. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten. Een werkgever die gebruikmaakt van de NOW 3.0 en een werknemer ontslaat vanwege bedrijfseconomische redenen, moet contact opnemen met uitkeringsinstantie UWV om afspraken te maken over begeleiding van de werknemer naar ander werk. Werkgevers krijgen daarmee een inspanningsverplichting om die werknemers te begeleiden naar nieuw werk. Doet een werkgever dit niet, kan dit leiden tot een korting (boete) van 5% op het totale subsidiebedrag over de aangevraagde periode.
Terug van vakantie? Begin eerst met het verwijderen van rommel uit je mailbox.
Je komt net terug van een welverdiende vakantie, gaat aan je bureau zitten en wordt begroet door een overvolle mailbox. Weg ontspannen gevoel... Hoe pak je die overvloed aan mailtjes aan en hoe beperk je de stress op je eerste werkdag na een vakantie?
NOW 2.0: nieuwe steunronde voor werkgevers
Sinds 6 juli 2020 kunnen werkgevers opnieuw een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen onder de NOW 2.0. Dit is de opvolger van de eerste noodmaatregel voor de periode maart tot en met mei 2020. Nu het effect van de coronacrisis ook na mei nog duidelijk voelbaar is, is de noodmaatregel verlengd tot 1 oktober 2020.
Wijzigingen in de detacheringsrichtlijn: Meer bescherming voor ingeleend personeel
Wanneer je als Nederlandse werkgever buitenlandse werknemers ontvangt om bij jou werkzaamheden te verrichten, ben je gehouden de bepalingen uit de Europese detacheringsrichtlijn na te leven. Deze richtlijn heeft als doel het bevorderen van het vrij verrichten van diensten tussen Europese landen en het beschermen van werknemers die naar die landen gedetacheerd worden. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan gelijke arbeidsvoorwaarden en gelijke werkomstandigheden voor ‘eigen’ personeel én gedetacheerden. De detacheringsrichtlijn is in de Nederlandse wetgeving op verschillende plekken geïmplementeerd. Nu de detacheringsrichtlijn is herzien, wordt ook Nederlandse wetgeving gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen vind je hieronder.
Vakantie in coronatijd: antwoord op de 5 meest gestelde vragen
De komende periode nemen veel werknemers vakantiedagen op, en sommigen willen naar het buitenland. Vakantie in tijden van corona roept bij veel werkgevers én werknemers vragen op. In dit artikel geven wij antwoord op de 5 meest gestelde vragen over dit onderwerp. Download ook gratis de voorbeeldbrief die onze arbeidsjuristen voor je hebben opgesteld. Deze kun je gebruiken om je medewerkers te informeren over hun rechten en plichten rond vakantie in coronatijd.
De voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd
Download de voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd
Nieuwe pensioenstelsel: Overeenstemming over de uitwerking van het pensioenakkoord
Een jaar na het sluiten van het pensioenakkoord, hebben het kabinet en de sociale partners definitief overeenstemming bereikt over de uitwerking daarvan. Op 1 januari 2022 moet de nieuwe pensioenwetgeving in werking treden en uiterlijk op 1 januari 2026 moeten alle pensioencontracten in overeenstemming zijn met het nieuwe pensioenwetgeving.
De juridische aspecten van thuiswerken
Vanwege het coronavirus zijn veel werknemers vanuit huis gaan werken. Verwacht wordt dat dit ook na de coronacrisis zo zal blijven. Wel heerst bij veel werkgevers nog onduidelijkheid over de juridische aspecten van het thuiswerken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met arbogerelateerde voorschriften? Graag belichten we in dit artikel twee belangrijke juridische aspecten van het thuiswerken, te weten de Arbowetgeving en de thuiswerkovereenkomst.
25% van NL payroll- en HR-teams vindt het moeilijk om gegevens te verstrekken ter ondersteuning van bedrijfsbeslissingen
Uit internationaal onderzoek door SD Worx, blijkt dat tot 87% van de directies hun HR-teams vragen om payrollgegevens van hun werknemers om zakelijke beslissingen te onderbouwen.