Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
ArbeidsrechtVacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vloeiende tekstPersoneel werven & aannemen – onboarding CO2-rapportage en mobiliteitsbudgetArbeidsrechtThuiswerken in het buitenland: een vaste inrichting?ArbeidsrechtTijdregistratie anders bekeken: 3 voordelen voor jou en je medewerkers
Voor een helder overzicht van de productiviteit, beschikbaarheid, werkdruk en rendabiliteit van je team is goed timemanagement onmisbaar. Lees in dit artikel hoe je hierop in kan spelen.
Fiets van de zaak: Soepeler fietsen naar het werk door aanpassing regels
Tips om een betere wielrenner te worden laten wij graag over aan Demi Vollering van Team SD Worx. Maar voor tips over een fiets van de zaak en de versoepelingen van dat beleid kun je uiteraard wél bij ons terecht. Je leest de tips in dit artikel. Meer weten over ons Advies Fietsplan of over de fiscale voordelen van fietsen naar je werk? Lees dan ook ons artikel "Ga mee met de trend, de fiets is een blijvertje"
Stijgend aantal reorganisaties in 2023
Alles is duurder geworden de afgelopen tijd. Tegelijkertijd neemt in diverse branches de vraag naar bepaalde producten of diensten af. Er ontstaat een financieel ongezonde situatie en er moet bezuinigd worden. Wat komt er kijken bij ontslag in een reorganisatie? Lees het in dit artikel.
Digitaal ondertekenen in Cobra: gemakkelijk, voordelig en rechtsgeldig.
Zonder dat daar nog een printer aan te pas komt digitaal je documenten laten ondertekenen? Dat kan! Met de dienst “Digitaal ondertekenen” heb je binnen 2 minuten digitaal een contract ondertekend.
In 2 minuten je reiskosten per dag declareren via Cobra
Nu thuiswerken steeds meer de norm wordt, merken we dat veel bedrijven overwegen om de reiskosten op een andere manier te vergoeden aan medewerkers. Een vaste vergoeding per maand is voor veel werkgevers niet meer wenselijk, en een veelgehoord alternatief is een vergoeding per daadwerkelijk gereisde dag.
Daarnaast kennen we sinds 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding van maximaal € 2,15 per dag (2023). Je mag altijd slechts één van de twee betalen op een dag; dus of de reiskostenvergoeding óf de thuiswerkvergoeding. Maak hier duidelijke afspraken over met je medewerkers en laat hen dit ook duidelijk registreren. Afhankelijk van de regeling die jij hebt biedt onze software daar verschillende mogelijkheden voor.
Voorkom onzekerheid en hoge kosten: laat een CAO-check uitvoeren!
In Nederland kennen we meer dan 1000 CAO’s, waarvan ongeveer 250 verschillende bedrijfstak-CAO’s. Het resterende deel geldt voor afzonderlijke ondernemingen. Benieuwd wat er komt kijken bij een CAO-check? In dit artikel zoomen wij in op de essentie van een CAO-check.
Wel of geen studiekosten terugbetalen?
Als werkgever vind je het belangrijk dat je werknemers zich blijven ontwikkelen, zodat hun vaardigheden en kennis aansluiten op hun werk. Dan rijst vaak al snel de vraag, wie betaalt deze studiekosten? Je leest het in dit artikel.
Denk aan ‘salary split’ bij thuiswerken in het buitenland
Thuiswerken, dat heeft misschien wel evenveel voor- als nadelen. Fiscaal kan het soms gunstig uitpakken, maar als nadeel geldt ook dat veel dossiers een stuk complexer zijn geworden. In dit blogartikel zoomen we in op een casus van een werknemer die in het buitenland woont en werkt voor een Nederlandse werkgever.
Tweede Kamer akkoord met invoering nieuwe pensioenwetgeving
De datum van invoering van de nieuwe pensioenwetgeving lijkt, na een paar keer uitstel, nu uiteindelijke vast te staan. De Tweede Kamer ging in december akkoord met invoering op 1 juli 2023. Wat betekent dit voor jou? Je leest het in dit artikel.
Gedragscode / Antidiscriminatiebeleid
Discriminatie wordt gezien als een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA), waardoor je als werkgever verplicht bent om discriminatie in jouw organisatie aan te pakken. In dit artikel geven we tips om discriminatie op de werkvloer aan te pakken als werkgever.
Te laat komen, een reden voor ontslag?
Het is natuurlijk erg vervelend als een werknemer (regelmatig) te laat komt. Als werkgever moet je op de aanwezigheid van een werknemer kunnen rekenen. Bovendien: afspraak is afspraak. Hoe ga je dan om met een werknemer die regelmatig te laat komt? Je leest het in dit artikel.
De 7 meest voorkomende redenen voor vertrek van medewerkers
Er zijn veel verschillende redenen waarom een medewerker kan besluiten om jouw organisatie te verlaten. Die redenen vormen waardevolle feedback voor HR. Bekijk en registreer deze dus goed. Het helpt je om je personeelsverloop (beter) aan te pakken, en je werving- en selectie of retentiebeleid te optimaliseren.
Vertrekkende medewerkers nemen hun kennis en ervaring mee. En dat kost geld. Bovendien kan ongewenst verloop schadelijk zijn voor je employer brand. Met een negatief imago, wordt jouw werk op de HR-afdeling er niet makkelijker op. Het nastreven van goed werkgeverschap is dus belangrijk. In dit blogartikel zetten we de 7 meest voorkomende redenen voor personeelsverloop voor je op een rij.