Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
ArbeidsrechtVacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vloeiende tekstPersoneel werven & aannemen – onboarding CO2-rapportage en mobiliteitsbudgetArbeidsrechtThuiswerken in het buitenland: een vaste inrichting?ArbeidsrechtWel of geen studiekosten terugbetalen?
Als werkgever vind je het belangrijk dat je werknemers zich blijven ontwikkelen, zodat hun vaardigheden en kennis aansluiten op hun werk. Dan rijst vaak al snel de vraag, wie betaalt deze studiekosten? Je leest het in dit artikel.
Denk aan ‘salary split’ bij thuiswerken in het buitenland
Thuiswerken, dat heeft misschien wel evenveel voor- als nadelen. Fiscaal kan het soms gunstig uitpakken, maar als nadeel geldt ook dat veel dossiers een stuk complexer zijn geworden. In dit blogartikel zoomen we in op een casus van een werknemer die in het buitenland woont en werkt voor een Nederlandse werkgever.
Tweede Kamer akkoord met invoering nieuwe pensioenwetgeving
De datum van invoering van de nieuwe pensioenwetgeving lijkt, na een paar keer uitstel, nu uiteindelijke vast te staan. De Tweede Kamer ging in december akkoord met invoering op 1 juli 2023. Wat betekent dit voor jou? Je leest het in dit artikel.
Gedragscode / Antidiscriminatiebeleid
Discriminatie wordt gezien als een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA), waardoor je als werkgever verplicht bent om discriminatie in jouw organisatie aan te pakken. In dit artikel geven we tips om discriminatie op de werkvloer aan te pakken als werkgever.
Te laat komen, een reden voor ontslag?
Het is natuurlijk erg vervelend als een werknemer (regelmatig) te laat komt. Als werkgever moet je op de aanwezigheid van een werknemer kunnen rekenen. Bovendien: afspraak is afspraak. Hoe ga je dan om met een werknemer die regelmatig te laat komt? Je leest het in dit artikel.
De 7 meest voorkomende redenen voor vertrek van medewerkers
Er zijn veel verschillende redenen waarom een medewerker kan besluiten om jouw organisatie te verlaten. Die redenen vormen waardevolle feedback voor HR. Bekijk en registreer deze dus goed. Het helpt je om je personeelsverloop (beter) aan te pakken, en je werving- en selectie of retentiebeleid te optimaliseren.
Vertrekkende medewerkers nemen hun kennis en ervaring mee. En dat kost geld. Bovendien kan ongewenst verloop schadelijk zijn voor je employer brand. Met een negatief imago, wordt jouw werk op de HR-afdeling er niet makkelijker op. Het nastreven van goed werkgeverschap is dus belangrijk. In dit blogartikel zetten we de 7 meest voorkomende redenen voor personeelsverloop voor je op een rij.
Kerstpakket aan anderen dan eigen werknemers, een fiscale verrassing?
Het is weer het einde van het jaar en dat betekent dat veel werknemers een kerstpakket ontvangen. Dat is altijd een heugelijk moment. Werkgevers doen hun uiterste best om werknemers ieder jaar opnieuw te verrassen. Lees in dit artikel meer over het fiscale aspect.
Betaald ouderschapsverlof – een terugblik op dit jaar
Sinds 2 augustus dit jaar kunnen werknemers betaald ouderschapsverlof opnemen. Inmiddels zijn we al een aantal maanden op weg en hebben we de nodige vragen van werkgevers mogen beantwoorden. In dit artikel blikken we terug op een paar veelgestelde vragen.
Compensatie voor parttimer die vrije feestdag misloopt?
Inmiddels komt men langzaam in de kerststemming en staat de jaarwisseling voor de deur. Rond de feestdagen kan een discussie ontstaan omtrent compensatie voor parttimers die vrij zijn op een feestdag. Hoe moet je als werkgever hiermee omgaan? Je leest het in dit artikel.
Vanwege personeelstekort werknemers inzetten in een andere functie? Dat kan niet zomaar!
Bijna alle sectoren hebben in deze krappe arbeidsmarkt te maken met een personeelstekort. Mag een werkgever dan van haar werknemers verwachten dat zij (tijdelijk) een andere functie vervullen? Je leest het in dit artikel.
Een geschenk is niet altijd loon
Alles wat een werknemer krijgt omdat hij of zij in dienst is, valt in beginsel onder loon. Bepaalde vergoedingen en verstrekkingen vallen daar echter niet onder, omdat deze simpelweg buiten de arbeidsrelatie vallen. In een besluit is opgenomen welke kleine geschenken door de Belastingdienst niet aangemerkt worden als loon. Lees in dit artikel meer over deze attenties.
Werkgever moet schriftelijk voldoen aan de aanzegplicht
Sinds de invoering van de aanzegplicht in januari 2015 zijn er al meerdere rechtszaken geweest over het wel of niet betalen van de aanzegvergoeding. Recent heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de werkgever de aanzegvergoeding moet betalen als de werkgever niet voldoet aan het schriftelijkheidsvereiste. In dit artikel lees je wat er aan de uitspraak vooraf ging.