Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
ArbeidsrechtVacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vloeiende tekstPersoneel werven & aannemen – onboarding CO2-rapportage en mobiliteitsbudgetArbeidsrechtThuiswerken in het buitenland: een vaste inrichting?ArbeidsrechtFinancieel Dagblad: van overlevingsstand naar groei
Deze longread verscheen op 27 maart 2021 in het Financieel Dagblad.
Veel bedrijven schoten als gevolg van de pandemie in de overlevingsstand. Het personeel werd afgeschaald, lonen bevroren en thuiswerken werd razendsnel mogelijk gemaakt. Maar nu komt de volgende stap in zicht. Hoe kan een bedrijf weer uit die overlevingsstand komen en de weg naar groei vinden? En wanneer is daarvoor het moment?
Wanneer fysieke afstand het belang van zakelijk kameraadschap onthult.
Als er één aspect van thuiswerk is waar we niet veel over praten, dan is het wel de invloed ervan op het gevoel van kameraadschap in de professionele wereld. Natuurlijk zijn er veel artikelen die spreken over thuiswerken, de noodzaak om zich aan te passen aan deze nieuwe manier van werken of het belang om meer flexibiliteit in onze tijd in te bouwen. Maar hoe zit het met het sociale aspect? De moeilijkheid om de betrokkenheid en de teamcohesie op afstand te houden? Met dit artikel willen we thuiswerk vanuit een andere invalshoek benaderen: die van de menselijke relaties en contacten.
Toon werknemers wat ze werkelijk verdienen
Een interessant en competitief loonpakket uitkeren, maar het vervolgens niet highlighten, is een beetje als een regenboog in het donker. Omdat niet eens de helft van de werknemers af en toe zijn of haar loonstrookje bekijkt, hebben velen waarschijnlijk niet goed op hun netvlies wat ze nu eigenlijk precies allemaal ontvangen. De applicatie Inspire van Pointlogic is een uitstekende tool om hen helder en overzichtelijk duidelijk te maken wat ze naast het loon op hun rekening nog allemaal krijgen, een extra drijfveer voor motivatie en engagement.
Oproepkracht in dienst? Doe op tijd een aanbod vaste arbeidsomvang
Een werkgever moet een oproepkracht na 12 maanden een aanbod vaste arbeidsomvang doen. Wij merken in de praktijk dat nog niet alle werkgevers op de hoogte zijn van deze verplichting en lichten hem in dit artikel graag nog een keer toe.
Loonopschorting of loonstop: wat te doen als je arbeidsongeschikte werknemer niet voldoet aan zijn verplichtingen
Van een arbeidsongeschikte werknemer mag verwacht worden dat hij of zij meewerkt aan de re-integratie. Doet deze dat niet en voldoet de werknemer niet aan zijn of haar verplichtingen in het kader van de Wet verbetering Poortwachter, kun je als werkgever een loonopschorting of een loonstop overwegen. Maar wat is het verschil en welke maatregel zet je wanneer in? In de praktijk zien wij regelmatig dat de werkgever per ongeluk de verkeerde maatregel treft. In dit artikel leggen we uit wanneer je welke maatregelen toepast en wat het gevolg kan zijn als je de verkeerde maatregel treft.
De impact van covid-19 op verzuimmanagement
‘’Begin dit jaar is iedereen voor een onbekende situatie komen te staan. Een wereldwijde pandemie heeft onze maatschappij hard geraakt. Door de uitbraak van het Covid-19 hebben wij, en heel veel andere bedrijven, een grote stijging gezien in verzuim. Voor het eerst kregen we te maken met mensen die in quarantaine moesten of met lichte klachten (lees; verkoudheid, keelpijn, enzovoorts) thuis moesten blijven. Hoe ga je daar als werkgever mee om? Dat was voor ons ook een groot vraagteken. Thuiswerken lijkt dan een simpel antwoord maar er wordt onderschat hoeveel mensen er werken in sectoren waar dit niet mogelijk is. Je ziet dat veel bedrijven dan balanceren op de dunne scheidingslijn tussen en gezonde werkomgeving en het bewaken van de continuïteit, met alle risico’s die daarbij horen.
Avondklok - De werkgeversverklaring in Cobra
In heel Nederland geldt een avondklok. Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijven we binnen. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Als het toch noodzakelijk is dat je naar buiten gaat tijdens de avondklok, dan moet je het formulier Eigen verklaring avondklok bij je hebben. Moet je voor je werk naar buiten? Dan moet je ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien.
Workforce Management, nu en in de toekomst
De wereld van werk is altijd in beweging en ook op het gebied van Workforce Management volgen veranderingen zich in rap tempo op. Zeker in een jaar als 2020 heeft Workforce Management een extra dimensie gekregen want organisaties moesten meer dan ooit meebewegen met een markt waarin onzekerheid de bovenhand voerde.
HR-inzichten voor 2021
HR-trends voor 2021 en een terugblik op de meest gegooglede HR-thema's van 2020.
Lockdownbeu of coronamoe? Ook in de eerste maanden van 2021 zullen we nog niet meteen naar ons vertrouwde leven terug kunnen. Terwijl die verwachtingen wél al in onze hoofden leven.
4e industriële revolutie in hr: van mens naar technologie en terug
Technologie staat centraal in de 4e industriële revolutie, maar hoe gaan we hiermee om binnen een domein waar de mens altijd al centraal staat? Een contradictio in terminis of een match made in heaven?
Tijdelijke vrijstelling RVU-heffing
Als werkgever kun je niet zomaar een regeling met een werknemer treffen over vervroegde pensionering, ook niet wanneer dit op verzoek van een werknemer is. Als een werkgever een werknemer een overbruggingsuitkering tot aan de pensioendatum aanbiedt, wordt een dergelijke regeling sinds 1 januari 2005 beschouwd als een Regeling Vervroegde Uittreding (hierna: RVU). Van een RVU-risico is niet alleen sprake wanneer een werknemer een som geld ontvangt, ook wanneer een werknemer wordt vrijgesteld van werkzaamheden met behoud van loon tot zijn pensioen kan dit kwalificeren als een RVU. Wordt een overbruggingsuitkering of vrijstelling van werk gezien als een RVU, dan werd dit tot voor kort standaard belast met een extra belastingheffing van 52%. Deze belastingheffing kwam boven op de reguliere loonheffingen. Hierdoor werden werkgevers ontmoedigd om met werknemers afspraken te maken over vervroegde pensionering.
Financieel Dagblad: Wat leerden HR-afdelingen van de coronapandemie?
Als er één moment was waarop bedrijven hun flexibiliteit konden en moesten laten zien, dan was het wel met de komst van de COVID-19-pandemie. Welke lessen op het gebied van personeel hebben bedrijven van de coronacrisis geleerd? En hoe kunnen ze deze verzilveren nu en in de toekomst? De 5 belangrijkste lessen op een rij.