Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
ArbeidsrechtVacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vloeiende tekstPersoneel werven & aannemen – onboarding CO2-rapportage en mobiliteitsbudgetArbeidsrechtThuiswerken in het buitenland: een vaste inrichting?ArbeidsrechtSolidariteit van werknemers, wat mag je als werkgever vragen en wat niet
Geen loonsverhogingen, het niet of later uitbetalen van vakantiegeld en het gedwongen opnemen of inleveren van vakantiedagen.
Vakantie in coronatijd: ontslag na vakantie in land met kleurcode oranje
Vakantie in tijden van corona riep vorig jaar bij werkgevers en werknemers veel vragen op. Vorig jaar gaven wij dan ook antwoord op de 5 meest gestelde vragen over dit onderwerp. De komende periode nemen weer veel werknemers vakantiedagen op en zullen werknemers naar het buitenland vertrekken. In dit artikel willen we nog eens stil staan bij de vraag: ‘Moet ik het loon van een werknemer doorbetalen als de werknemer op zijn vakantiebestemming komt vast te zitten, of na de vakantie in quarantaine moet?’
Download ook gratis de voorbeeldbrief die onze arbeidsjuristen voor je hebben opgesteld. Deze kun je gebruiken om je medewerkers te informeren over hun rechten en plichten rond vakantie in coronatijd.
Thema-artikel: de Wet Wazo: wat verandert er?
Het kabinet heeft met het wetsvoorstel ingestemd waarmee ouders per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof krijgen doorbetaald. Dit ouderschapsverlof maakt onderdeel uit van de Wazo (Wet Arbeid en Zorg), die voorziet in verschillende verlofvormen die kunnen worden aangewend wanneer op de werknemer tijdelijk andere taken en verplichtingen rusten die prioriteit krijgen boven het werk.
Voor iedere verandering de juiste ondersteuning
De wereld is constant in beweging en de maatschappij en economie veranderen. De behoeften van de markt en de klant worden anders en jouw organisatie moet daarin meebewegen. Er wordt verwacht dat een organisatie snel inspeelt op arbeidsrechtelijke wijzigingen en op vernieuwingen binnen de branche. Dat vraagt veel van het management. Er moet telkens worden gekeken naar waar een efficiëntieslag te behalen is. Gelukkig kan Cobra goed omgaan met veranderingen binnen een organisatie.
Opnieuw verlenging onbelast doorbetalen vaste reiskostenvergoedingen
Tot de laatste week van maart leek het er op dat de goedkeuring voor het onbelast mogen doorbetalen van vaste reiskostenvergoedingen zou komen te vervallen per 1 april jongstleden.
Verplicht inhalen min-uren ontstaan door corona?
Door aanhoudende sluiting van veel bedrijven, restaurants en winkels bouwen werknemers in verschillende sectoren een berg min-uren op. Hiervan is sprake als werknemers niet het afgesproken (gemiddelde) aantal uren per maand of jaar werken.
Financieel Dagblad: van overlevingsstand naar groei
Deze longread verscheen op 27 maart 2021 in het Financieel Dagblad.
Veel bedrijven schoten als gevolg van de pandemie in de overlevingsstand. Het personeel werd afgeschaald, lonen bevroren en thuiswerken werd razendsnel mogelijk gemaakt. Maar nu komt de volgende stap in zicht. Hoe kan een bedrijf weer uit die overlevingsstand komen en de weg naar groei vinden? En wanneer is daarvoor het moment?
Wanneer fysieke afstand het belang van zakelijk kameraadschap onthult.
Als er één aspect van thuiswerk is waar we niet veel over praten, dan is het wel de invloed ervan op het gevoel van kameraadschap in de professionele wereld. Natuurlijk zijn er veel artikelen die spreken over thuiswerken, de noodzaak om zich aan te passen aan deze nieuwe manier van werken of het belang om meer flexibiliteit in onze tijd in te bouwen. Maar hoe zit het met het sociale aspect? De moeilijkheid om de betrokkenheid en de teamcohesie op afstand te houden? Met dit artikel willen we thuiswerk vanuit een andere invalshoek benaderen: die van de menselijke relaties en contacten.
Toon werknemers wat ze werkelijk verdienen
Een interessant en competitief loonpakket uitkeren, maar het vervolgens niet highlighten, is een beetje als een regenboog in het donker. Omdat niet eens de helft van de werknemers af en toe zijn of haar loonstrookje bekijkt, hebben velen waarschijnlijk niet goed op hun netvlies wat ze nu eigenlijk precies allemaal ontvangen. De applicatie Inspire van Pointlogic is een uitstekende tool om hen helder en overzichtelijk duidelijk te maken wat ze naast het loon op hun rekening nog allemaal krijgen, een extra drijfveer voor motivatie en engagement.
Oproepkracht in dienst? Doe op tijd een aanbod vaste arbeidsomvang
Een werkgever moet een oproepkracht na 12 maanden een aanbod vaste arbeidsomvang doen. Wij merken in de praktijk dat nog niet alle werkgevers op de hoogte zijn van deze verplichting en lichten hem in dit artikel graag nog een keer toe.
Loonopschorting of loonstop: wat te doen als je arbeidsongeschikte werknemer niet voldoet aan zijn verplichtingen
Van een arbeidsongeschikte werknemer mag verwacht worden dat hij of zij meewerkt aan de re-integratie. Doet deze dat niet en voldoet de werknemer niet aan zijn of haar verplichtingen in het kader van de Wet verbetering Poortwachter, kun je als werkgever een loonopschorting of een loonstop overwegen. Maar wat is het verschil en welke maatregel zet je wanneer in? In de praktijk zien wij regelmatig dat de werkgever per ongeluk de verkeerde maatregel treft. In dit artikel leggen we uit wanneer je welke maatregelen toepast en wat het gevolg kan zijn als je de verkeerde maatregel treft.
De impact van covid-19 op verzuimmanagement
‘’Begin dit jaar is iedereen voor een onbekende situatie komen te staan. Een wereldwijde pandemie heeft onze maatschappij hard geraakt. Door de uitbraak van het Covid-19 hebben wij, en heel veel andere bedrijven, een grote stijging gezien in verzuim. Voor het eerst kregen we te maken met mensen die in quarantaine moesten of met lichte klachten (lees; verkoudheid, keelpijn, enzovoorts) thuis moesten blijven. Hoe ga je daar als werkgever mee om? Dat was voor ons ook een groot vraagteken. Thuiswerken lijkt dan een simpel antwoord maar er wordt onderschat hoeveel mensen er werken in sectoren waar dit niet mogelijk is. Je ziet dat veel bedrijven dan balanceren op de dunne scheidingslijn tussen en gezonde werkomgeving en het bewaken van de continuïteit, met alle risico’s die daarbij horen.