Tijdregistratie als tool voor een gezonde werk-privé balans
‘Working 9 to 5, what a way to make a living’, Dolly Parton was haar tijd ver vooruit in 1980 toen ze pleitte voor meer flexibele werkuren. De strakke schema’s van vroeger hebben plaatsgemaakt voor meer flexibiliteit. Maar om de balans tussen werk en privé te behouden, is het van vitaal belang dat werknemers hun werktijd bijhouden. Tijdregistratie maakt dat mogelijk.
Voordat we tot conclusies springen: het zijn niet alleen werkende millennials die flexibelere werkschema's wensen. Elke generatie streeft naar een gezonde balans tussen werk en privé, maar millennials verlangen dit sneller van hun werkgevers. Ze willen meer tijd voor een leven buiten het werk. Aan de andere kant is het dezelfde groep die soms moeite heeft om de verbinding te verbreken, waardoor ze vatbaar zijn voor stress en burn-out. Vandaar dat antrekkelijke werkgevers dus niet alleen flexibele werkuren bieden, ze zorgen er ook voor dat werknemers over de juiste tools beschikken om dit te laten slagen.
Flexibiliteit als voorwaarde
Begin 2022 hebben SD Worx en Protime zo'n 5.500 medewerkers uit tien Europese landen geïnterviewd om inzicht te krijgen in hun werkuren. Iets meer dan de helft van de Europese werknemers geeft aan flexibele uren te hebben, Nederland is daarin koploper. Bovendien blijkt dat een groeiende groep werknemers werktijdregelingen zelfs als belangrijkste reden beschouwt om werkgever A te verkiezen boven de werkgever B.
De keerzijde van de medaille
Al deze flexibiliteit heeft wel een keerzijde. Het handhaven van een gezonde balans tussen werk en privé is niet voor iedereen even makkelijk. Uit ons onderzoek bleek dat veel werknemers merken dat ze meer uren werken dan ze officieel zouden moeten en dat ze moeite hebben om werk in hun vrije tijd los te laten. Een groot deel van de ondervraagden gaf toe werkgerelateerde e-mails te controleren of werkgerelateerde telefoontjes buiten kantooruren te beantwoorden. Ook werken Nederlanders vaker over dan andere Europese ondervraagde landen, op Frankrijk na.
Als een goede sporter
Een effectief middel om de balans tussen werk en privé te behouden of te herstellen is tijdregistratie. Het fungeert in feite als een hartslagmeter: het laat je medewerker zien wanneer hij of zij overdrijft en wanneer er nog ruimte is om het een tandje bij te zetten. Het doel: zelfsturing van medewerkers stimuleren. En niet om werknemers te controleren, zoals sommige mensen denken. Die negatieve bijklank is nog steeds een overblijfsel van vroeger toen arbeiders moesten inklokken bij binnenkomst en uitklokken wanneer ze naar huis gingen. De moderne tijdregistratie zorgt juist voor een gezonde balans van leven en werk, vooral voor Nederlandse werknemers blijkt uit de cijfers.
Iedereen profiteert van tijdregistratie
Tijdregistratietools zorgen voor een betere afstemming van individuele- en teamagenda's, zodat niemand wordt opgezadeld met te veel werk. Tegelijkertijd zijn tijdgegevens uitstekende indicatoren voor managers om te meten of hun doelen en doelstellingen haalbaar zijn. Het is niet meer nodig om te gokken hoe lang het duurt voordat een type taak is voltooid. Bovendien stelt tijdregistratie managers in staat om te helpen bij de werk-privébalans van hun team. Dus op de lange termijn wint iedereen.
Het tij gaat keren
Medewerkers de vrijheid geven om hun eigen tijd in te delen en hen de tools bieden om dit goed te doen, kan een grote impact hebben op hun balans tussen werk en privé. Juridische zijn de mogelijkheden nog steeds wel beperkt. Maar wie weet, als flexibel werken eenmaal wordt beschouwd als de nieuwe realiteit, dat zelfs een vierdaagse werkweek wel wordt ingevoerd? Wat de toekomst ook brengt, de meest aantrekkelijke werkgevers zijn degenen die flexibiliteit inzetten om de concurrent beter af te zijn.