1. Home>
  2. Nieuws>

Arbeidsrecht

Blijf bij met de actuele Nederlandse wet- en regelgeving: onze arbeidsjuristen delen hier praktische tips en nieuws, en vertalen nieuwe regelgeving voor je naar toepasbare inzichten.

vrouw achter tablet
Contenttypes
SD Worx Eindejaarsseminar 2024
Event

SD Worx Eindejaarsseminar

Het is weer zover: ons jaarlijkse SD Worx Eindejaarsseminar staat voor de deur! Op dinsdag 26 november verzorgen we een interactief en interessant programma met diverse keuzesessies en zo stomen je zo helemaal klaar voor 2025. Maak je klaar voor een dag vol inspiratie, kennis en netwerkmogelijkheden, speciaal voor HR- en salarisprofessional!

Wat kan je verwachten?

We hebben een afwisselend programma samengesteld met inspirerende sessies, speciaal afgestemd op wat jij nodig hebt als HR- of salarisprofessional. De sessies bieden jou: 

  • Inzichten van experts: Nieuwe wet- en regelgeving en HR-trends voor 2025
  • Praktische aanpak: Geen theorie maar actie! Sessies waarin je leert hoe je nieuwe kennis direct kunt toepassen. 
  • Concreet en toepasbaar: sessies gericht op hands-on oplossingen voor salarisadministratie en HR-processen.
26-11-2024
Voorkom boetes door fout in bijtelling auto van de zaak
Blogartikel

Voorkom boetes door fouten in bijtelling auto van de zaak

Rijden jouw werknemers in een auto van de zaak en gebruiken zij deze ook privé? Dan val je onder de bijtellingsregeling en moet je loonheffing betalen. Daarom is een nauwkeurige kilometeradministratie essentieel. Fouten in deze administratie kunnen tot aanzienlijke problemen leiden met boetes tot gevolg. 

16-8-2024
Diefstal: reden voor ontslag op staande voet?
Blogartikel

Diefstal op werk: reden voor ontslag op staande voet?

Iedereen weet dat diefstal verboden en strafbaar is. Maar wat doe je als een werknemer op de werkvloer iets steelt? Heb je dan altijd het recht om de werknemer op staande voet te ontslaan, of moeten er eerst minder vergaande maatregelen worden overwogen? 

16-8-2024
Blog minimum loon
Blogartikel

Stijging minimumloon per 1 juli: Wat je moet weten

Werkgevers en HR-professionals moeten voortdurend op de hoogte zijn van alle wetswijzingen, waaronder wijzigingen die betrekking hebben tot het salaris. Vanaf 1 juli geldt namelijk weer een ander minimumloon. In dit artikel geven we je de laatste updates. 

25-7-2024
Kaderovereenkomst
Blogartikel

Verkorte terugwerkende kracht van de Kaderovereenkomst: snellere actie vereist

Sinds de invoering van de Kaderovereenkomst meer dan een jaar geleden, hebben werknemers de mogelijkheid om tot 50% van de werktijd in het woonland te werken met behoud van de sociale zekerheid in het vestigingsland van de werkgever. De regeling die het mogelijk maakte om aanvragen met terugwerkende kracht van een jaar in te dienen, is per 1 juli afgelopen. Hier lees je wat dit betekent en welke stappen je moet ondernemen.

By Jasper van den Bergen25-7-2024
Man met kroon en zonnebril
On demand

Prinsjesdag 2024: on-demand webinar

Op dinsdag 17 september zijn tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota, De Rijksbegroting en het Belastingplan 2025 gepresenteerd. De belangrijkste ontwikkelingen voor HR- en salarisprofessionals werden tijdens dit on-demand webinar besproken. Onze experts hebben de wetgeving toegelicht en vertaalden dit naar praktische toepassingen.

24-9-2024
Vrouw leest boek
On demand

Transparante arbeidsvoorwaarden

Onze sprekers informeren je tijdens dit on-demand webinar over transparante arbeidsvoorwaarden (TPWC Transparent and Predictable Working Conditions). Ze lichten de wetgeving toe en geven praktische tips hoe je dit binnen jouw organisatie kan toepassen. We vertellen meer over de informatieplicht voor werkgevers, loon (componenten) en de consequenties van het niet voldoen aan de wetgeving.

3-9-2024
De uitdagingen van mkb
Blogartikel

Van eenmanszaak tot internationaal bedrijf: de groeiuitdagingen van midden- en kleinbedrijven

Voor veel mkb's is het een uitdaging om door het complexe zakelijke landschap te navigeren terwijl hun bedrijf groeit. Bij SD Worx begrijpen we de unieke uitdagingen waarmee mkb's te maken hebben en bieden we oplossingen om deze aan te pakken. 

4-7-2024
RVU
Blogartikel

De toekomst van de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU)

De Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) drempelvrijstelling speeltis een belangrijk onderdeel rol invan het Nederlandse pensioenlandschap. Deze regelingvrijstelling, die is van kracht is sinds 2021, van kracht  bieden stelt werkgevers de mogelijkheidin staat om hun werknemers eerder te laten stoppen met werken.

By Jasper van den Bergen14-6-2024
Wetsvoorstel rouwverlof
Blogartikel

Nieuw wetsvoorstel voor rouwverlof in Nederland: wat verandert er?

Iedereen krijgt vroeg of laat wel eens mee te maken met het verlies van een familielid of dierbare. Terwijl veel andere landen al wettelijke regelingen hebben voor rouwverlof, ontbreekt zo’n regeling in Nederland. Een recent ingediend wetsvoorstel moet hier verandering in te brengen. 

By Fleur van Gisbergen14-6-2024
vakantie tijdens ziekte
Blogartikel

Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?

Het kan wel eens voorkomen dat je als werkgever een vakantieaanvraag van een werknemer moet weigeren vanwege een zwaarwegend bedrijfsbelang. Maar wat doe je als je vermoed dat een werknemer tijdens ziekte zonder toestemming op vakantie gaat? Onlangs speelde hierover een rechtszaak waarbij een werkgever besloot tot ontslag op staande voet. Was dat wel de juiste beslissing?

By Fleur van Gisbergen23-5-2024
Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Blogartikel

Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: een gids voor werkgevers

Werkgevers ontvangen steeds vaker meldingen over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Het is en blijft een lastig onderwerp, hoe ga je als werkgever nou goed om met dergelijke meldingen? Om daarbij te helpen, is er een nieuwe handreiking tegen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag uitgebracht. In dit blogartikel zullen we deze handreiking samenvatten.

18-4-2024