Sinds de invoering van de Kaderovereenkomst meer dan een jaar geleden, hebben werknemers de mogelijkheid om tot 50% van de werktijd in het woonland te werken met behoud van de sociale zekerheid in het vestigingsland van de werkgever. De regeling die het mogelijk maakte om aanvragen met terugwerkende kracht van een jaar in te dienen, is per 1 juli afgelopen. Hier lees je wat dit betekent en welke stappen je moet ondernemen.
Wat is de Kaderovereenkomst?
De Kaderovereenkomst is een regeling die grensarbeiders in staat stelt om flexibel te werken zonder dat dit leidt tot complexe administratieve verplichtingen voor de werkgever en veranderingen in het sociale zekerheidsstelsel dat van toepassing is op de werknemer. De regeling is alleen van toepassing in landen die de overeenkomst hebben ondertekend. Veel Europese landen, zoals Nederland, België en Duitsland, hebben de overeenkomst getekend.
Overgangsperiode en terugwerkende kracht
Bij de invoering van de Kaderovereenkomst werd een overgangsperiode van één jaar ingesteld. Gedurende deze periode konden aanvragen worden ingediend met terugwerkende kracht tot 1 juli 2023. Werkgevers en werknemers werd zo de tijd gegeven om te wennen aan de nieuwe regels.
Veranderingen sinds 1 juli 2024
Sinds 1 juli 2024 is de mogelijkheid tot terugwerkende kracht beperkt tot maximaal drie maanden. Dit betekent dat werkgevers en werknemers dus sneller in actie moeten komen om gebruik te kunnen maken van de Kaderovereenkomst.
Belangrijke actie
Door de verkorte termijn van terugwerkende kracht is het van belang om te beoordelen of er nog aanvragen moeten worden ingediend om de Kaderovereenkomst toe te passen. Indien de overeenkomst niet wordt ingeroepen, zullen de reguliere regels van toepassing zijn voor het bepalen van het sociale zekerheidsstelsel te bepalen. Dit kan extra administratieve verplichtingen met zich meebrengen, hoewel dit niet in alle gevallen nadeliger hoeft te zijn. Het is dus belangrijk om hier een goede afweging te maken, vooral nu je sinds 1 juli 2024 minder keuzetijd hebt.