Werkgevers en HR-professionals moeten voortdurend op de hoogte zijn van alle wetswijzingen, waaronder wijzigingen die betrekking hebben tot het salaris. Vanaf 1 juli geldt namelijk weer een ander minimumloon. In dit artikel geven we je de laatste updates.
Wat houdt het minimumloon in?
Alle werknemers vanaf 21 jaar hebben recht op het wettelijk minimumuurloon. Dit is het uurloon dat een werknemer minimaal moet ontvangen als deze voor een werkgever werkt. Voor jongere werknemers, van 15 jaar tot 20 jaar, gelden de minimumjeugduurlonen. Twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, wordt het geldende minimumuurloon geïndexeerd.
Uniform uurloon vanaf 2024
Vanaf 1 januari 2024 geldt in Nederland het minimumloon per uur in plaats van een minimumloon per week of per maand. Het minimummaandloon wordt nu bepaald door het feitelijk aantal uren dat een werknemer werkt. Werkt iemand 40 uur per week, dan is het minimummaandloon hoger dan iemand die 36 uur werkt. Dit was voorheen namelijk niet zo, wat tot ongelijke situaties leidde.
Indexatie vanaf 1 juli 2024
De Tweede Kamer had in oktober een amendement aangenomen om het wettelijk minimumloon extra te verhogen. Hiervoor was een spoedwet nodig, maar de Eerste kamer stemde in april dit jaar tegen deze spoedwet, waardoor de extra verhoging van 1,2% per 1 juli niet doorgaat.
De reguliere indexering van het minimumloon gaat echter wel door. Op 1 juli 2024 wordt het minimumloon geïndexeerd en bedraagt het minimumuurloon € 13,68 bruto.
Gevolgen voor jouw organisatie
Bij de indexering van het minimumuurloon moet je enkele aanpassingen doen binnen jouw organisatie. Als je het minimumloon betaald, moeten de salarisschalen worden aangepast. Ook moet je bij het opstellen van nieuwe arbeidsovereenkomsten rekening houden het juiste minimum uurloon.