1. Home>
  2. Nieuws>

Arbeidsrecht

Blijf bij met de actuele Nederlandse wet- en regelgeving: onze arbeidsjuristen delen hier praktische tips en nieuws, en vertalen nieuwe regelgeving voor je naar toepasbare inzichten.

vrouw achter tablet
Contenttypes
NL-man-met-kerstboom
Blogartikel

Kerstpakket aan anderen dan eigen werknemers, een fiscale verrassing?

Het is weer het einde van het jaar en dat betekent dat veel werknemers een kerstpakket ontvangen. Dat is altijd een heugelijk moment. Werkgevers doen hun uiterste best om werknemers ieder jaar opnieuw te verrassen. Lees in dit artikel meer over het fiscale aspect.

By Jasper van den Bergen19-12-2022
pasgeboren baby in armen
Blogartikel

Betaald ouderschapsverlof – een terugblik op dit jaar

Sinds 2 augustus dit jaar kunnen werknemers betaald ouderschapsverlof opnemen. Inmiddels zijn we al een aantal maanden op weg en hebben we de nodige vragen van werkgevers mogen beantwoorden. In dit artikel blikken we terug op een paar veelgestelde vragen.

16-12-2022
Vrouw leest boek op de bank
Blogartikel

Compensatie voor parttimer die vrije feestdag misloopt?

Inmiddels komt men langzaam in de kerststemming en staat de jaarwisseling voor de deur. Rond de feestdagen kan een discussie ontstaan omtrent compensatie voor parttimers die vrij zijn op een feestdag. Hoe moet je als werkgever hiermee omgaan? Je leest het in dit artikel.

By Fleur van Gisbergen23-11-2022
man denkend achter computer
Blogartikel

Vanwege personeelstekort werknemers inzetten in een andere functie? Dat kan niet zomaar!

Bijna alle sectoren hebben in deze krappe arbeidsmarkt te maken met een personeelstekort. Mag een werkgever dan van haar werknemers verwachten dat zij (tijdelijk) een andere functie vervullen? Je leest het in dit artikel. 

23-11-2022
Endofyeargifts
Blogartikel

Een geschenk is niet altijd loon

Alles wat een werknemer krijgt omdat hij of zij in dienst is, valt in beginsel onder loon. Bepaalde vergoedingen en verstrekkingen vallen daar echter niet onder, omdat deze simpelweg buiten de arbeidsrelatie vallen. In een besluit is opgenomen welke kleine geschenken door de Belastingdienst niet aangemerkt worden als loon. Lees in dit artikel meer over deze attenties. 

By Jasper van den Bergen10-11-2022
Vrouw aan telefoon
Blogartikel

Werkgever moet schriftelijk voldoen aan de aanzegplicht

Sinds de invoering van de aanzegplicht in januari 2015 zijn er al meerdere rechtszaken geweest over het wel of niet betalen van de aanzegvergoeding. Recent heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de werkgever de aanzegvergoeding moet betalen als de werkgever niet voldoet aan het schriftelijkheidsvereiste. In dit artikel lees je wat er aan de uitspraak vooraf ging. 

24-10-2022
Oudere vrouw met stapel papieren
Blogartikel

Invoering nieuwe pensioenwetgeving. Wat betekent dat voor jou?

Nu het zomerreces voorbij is, worden in Den Haag de lopende dossiers weer opgepakt. Hoewel er veel zwaarwegender zaken aan de orde zijn dan pensioen, moeten volgens planning de Tweede en daarna Eerste Kamer nieuwe pensioenwetgeving aannemen. Wat betekent de invoering van de wetgeving voor jou en voor het pensioen van jouw medewerkers? Door beantwoording van de onderstaande vragen, praten we je bij over de hoofdlijnen.

20-9-2022
Thuis werkende vrouw met kat
Blogartikel

Wetsvoorstel: Wet werken waar je wilt

De huidige Wet Flexibel Werken maakt het voor werknemers nu al mogelijk om een aanpassing van de arbeidsplaats te verzoeken, maar van de werkgever wordt alleen verwacht het verzoek te overwegen. Daar moet het wetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’ verandering in brengen. Wat er precies verandert lees je in dit artikel. 

By Marie-José Witkop22-8-2022
no-alt
Blogartikel

Aanvullende informatieplicht voor werkgevers per 1 augustus 2022

Als werkgever ben je verplicht om werknemers bij indiensttreding bepaalde informatie te verstrekken. Dat is op zichzelf niets nieuws, artikel 7:655 BW maakt al geruime tijd onderdeel uit van de Nederlandse arbeidswetgeving. Belangrijk om te weten is dat de rechten van de werknemer onder dit artikel per 1 augustus 2022 worden uitgebreid. Dit komt door de inwerkingtreding van de “Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden”, die is gebaseerd op een Europese Richtlijn.

20-7-2022
Groep mensen zit te wachten
Blogartikel

De oproepovereenkomst vanaf 1 augustus 2022

Per 1 augustus 2022 zullen werkgevers meer duidelijkheid moeten bieden aan werknemers met een oproepovereenkomst. Dat is het gevolg van de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

19-7-2022
Mensen in overleg
Blogartikel

Verzoek om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden: wijzigingen in de Wet flexibel werken per 1 augustus 2022

De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden brengt diverse wijzigingen met zich mee. Een daarvan is het aanpassen van de huidige Wet flexibel werken. Aan deze wet wordt een artikel toegevoegd dat werknemers de mogelijkheid biedt om een verzoek in te dienen voor 'een vorm van arbeid met meer zekere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden'. 

19-7-2022
no-alt
Blogartikel

Scholingsverplichting en studiekostenbeding: wijzigingen per 1 augustus 2022

Op 21 juni 2022 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden goedgekeurd. Dat heeft onder andere tot gevolg dat per 1 augustus 2022 een aantal wijzigingen zullen plaatsvinden omtrent de scholingsverplichting van de werkgever en het verhaal van studiekosten op de werknemer.

19-7-2022