1. Home>
  2. Nieuws>

Verzuim & Verlof

Je vindt hier de laatste arbeidsjuridische en technologische inzichten rondom het regelen van verzuim & verlof in je organisatie.

Meiden die selfie maken
Contenttypes
pasgeboren baby in armen
Blogartikel

Antwoord op 5 veel gestelde vragen over het betaald ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 wordt het ouderschapsverlof deels betaald. Van de in totaal 26 weken kan de werknemer voor 9 weken een uitkering krijgen. Natuurlijk roept dit allerlei vragen op! Lees hier de antwoorden op de 5 veel gestelde vragen over het betaald ouderschapsverlof.

By Jilly El Moridi21-6-2022
Alles over geboorteverlof (de WIEG)
Blogartikel

Maak het regelen van geboorteverlof gemakkelijk voor je medewerkers

Is er een kindje in het gezin van je medewerker geboren? Dan kunnen ook partners geboorteverlof bij hun werkgever opnemen, waarbij het loon volledig wordt doorbetaald. 

1-2-2022
vczy
Blogartikel

Zo tover je 20 vakantiedagen om in 43 vrije dagen in 2022

Het jaar zit er alweer bijna op. Ondanks dat het uitzicht op buitenlandse vakanties nog steeds onzeker is, komen de verlofaanvragen langzaam binnendruppelen. Niet gek, want je moet er vroeg bij zijn wil je de populaire vakantieperiodes vrij zijn. 

13-1-2022
vacay
Blogartikel

Wat kun je doen om het verzuim binnen jouw organisatie terug te dringen?

Dat het coronavirus een grote invloed heeft op het ziekteverzuim is natuurlijk niet vreemd. Veel mensen moeten thuisblijven omdat zij klachten vertonen die passen binnen het ziektebeeld van corona, bijvoorbeeld hoesten en neusverkoudheid, terwijl zij daar normaliter gewoon mee zouden gaan werken. Dat is ook terug te zien in de cijfers, het CBS rapporteert dat in het eerste kwartaal van 2020 (begin van de corona-uitbraak in Nederland) het ziekteverzuim op het hoogste niveau ligt sinds 2003.

By Maureen Butink18-8-2021
rouw
Blogartikel

Het recht om te rouwen

Het verlies van een naaste is helaas iets waar we allemaal ooit mee te maken krijgen. Daarom is het meer dan terecht dat er de laatste tijd meer aandacht is voor rouwverlof. Ook bij SD Worx krijgen we regelmatig vragen over rouwverlof. Mensen gaan er namelijk van uit dat er wetgeving bestaat voor dit type verlof. Hoewel rouwverlof vreemd genoeg nog niet bij wet is geregeld, biedt het momenteel al wel kansen voor het tonen van goed werkgeverschap.

By Ralph Koks15-8-2021
summer
Blogartikel

De zomer komt er weer aan: waar moet je op letten bij het inzetten van vakantiekrachten?

De vakantieperiode komt er weer aan.  Iedereen kijkt al reikhalzend uit naar een welverdiende verlofperiode. Toch bezorgen vakanties, hoe mooi ze ook zijn, veel kopzorgen voor ondernemingen. Want hoe blijf je de continuïteit in vakantieperiodes waarborgen? Dat is een vraag waar veel ondernemers ieder jaar weer mee worstelen. Zelfs meerdere keren per jaar. Het lijkt wellicht niet direct voor de hand liggend maar studenten kunnen wel degelijk een oplossing zijn voor dat probleem. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je overweegt om bijvoorbeeld studenten of scholieren in wil zetten om vakantieperiodes te overbruggen. Hieronder lees je de belangrijkste aandachtspunten. 

1-7-2021
The Coronavirus A message from our CEO
Blogartikel

Vakantie in coronatijd: ontslag na vakantie in land met kleurcode oranje

Vakantie in tijden van corona riep vorig jaar bij werkgevers en werknemers veel vragen op. Vorig jaar gaven wij dan ook antwoord op de 5 meest gestelde vragen over dit onderwerp. De komende periode nemen weer veel werknemers vakantiedagen op en zullen werknemers naar het buitenland vertrekken. In dit artikel willen we nog eens stil staan bij de vraag: ‘Moet ik het loon van een werknemer doorbetalen als de werknemer op zijn vakantiebestemming komt vast te zitten, of na de vakantie in quarantaine moet?’

Download ook gratis de voorbeeldbrief die onze arbeidsjuristen voor je hebben opgesteld. Deze kun je gebruiken om je medewerkers te informeren over hun rechten en plichten rond vakantie in coronatijd.

By Jilly El Moridi28-5-2021
NL_blog_minuren_1200x800
Blogartikel

Verplicht inhalen min-uren ontstaan door corona?

Door aanhoudende sluiting van veel bedrijven, restaurants en winkels bouwen werknemers in verschillende sectoren een berg min-uren op. Hiervan is sprake als werknemers niet het afgesproken (gemiddelde) aantal uren per maand of jaar werken. 

By Lotte de Ceuster20-4-2021
De impact van covid-19 op verzuimmanagement
Blogartikel

De impact van covid-19 op verzuimmanagement

‘’Begin dit jaar is iedereen voor een onbekende situatie komen te staan. Een wereldwijde pandemie heeft onze maatschappij hard geraakt. Door de uitbraak van het Covid-19 hebben wij, en heel veel andere bedrijven, een grote stijging gezien in verzuim. Voor het eerst kregen we te maken met mensen die in quarantaine moesten of met lichte klachten (lees; verkoudheid, keelpijn, enzovoorts) thuis moesten blijven. Hoe ga je daar als werkgever mee om? Dat was voor ons ook een groot vraagteken. Thuiswerken lijkt dan een simpel antwoord maar er wordt onderschat hoeveel mensen er werken in sectoren waar dit niet mogelijk is. Je ziet dat veel bedrijven dan balanceren op de dunne scheidingslijn tussen en gezonde werkomgeving en het bewaken van de continuïteit, met alle risico’s die daarbij horen.

27-1-2021
Nl ebook
Whitepaper

De voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd

Download de voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd

23-7-2020
Ouderschapsverlof wordt vanaf 2022 deels doorbetaald
Blogartikel

Ouderschapsverlof wordt vanaf 2022 deels doorbetaald

Het kabinet wil het aantrekkelijker maken voor ouders om ouderschapsverlof op te nemen en het ouders zo makkelijk mogelijk maken om te kiezen hoe ze arbeid en zorg (in dit geval voor jonge kinderen) willen combineren. Het kabinet heeft daarom besloten dat ouders van jonge kinderen vanaf augustus 2022 de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald krijgen.

By Jilly El Moridi20-5-2020
vinger
Blogartikel

Houd een vinger aan de pols bij zieke werknemers, ook in de Corona-crisis

Nu een groot deel van Nederland thuiswerkt, is het voor werkgevers in de regel al lastig begeleiding te bieden aan ‘reguliere werknemers’, laat staan werknemers die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Toch ben je hiertoe wettelijk verplicht, ook gedurende de Corona-crisis. Gelukkig wordt ingezien dat het een stuk moeilijker is voor werkgevers om op afstand aan deze verplichting te voldoen. Vandaar dat een versoepeling van het geldende Poortwachters-regime is geïntroduceerd. 

By Marleen Maas22-4-2020