Covid-19
Als er iets is dat Covid-19 ons leerde, is het wel de flexibiliteit van zowel werkgevers als werknemers. Organisaties moesten zich in een razendsnel tempo aanpassen aan de realiteit van afstand, hygiënemaatregelen en risicobeperking.
Financieel Dagblad: Wat leerden HR-afdelingen van de coronapandemie?
Als er één moment was waarop bedrijven hun flexibiliteit konden en moesten laten zien, dan was het wel met de komst van de COVID-19-pandemie. Welke lessen op het gebied van personeel hebben bedrijven van de coronacrisis geleerd? En hoe kunnen ze deze verzilveren nu en in de toekomst? De 5 belangrijkste lessen op een rij.
Belangrijke wijzigingen in NOW 3.0
Wij hebben je eerder geïnformeerd over de bijzonderheden en voorwaarden van de NOW 3.0. Graag wijzen we je met dit artikel op een belangrijke update over de NOW 3.0.
Stopzetten van de reiskostenvergoedingen en onkostenvergoedingen i.v.m. thuiswerken
Nog steeds geldt het advies van de overheid om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Hoe zit het dan eigenlijk met de reiskostenvergoeding en andere onkostenvergoedingen? Ben je als werkgever verplicht deze vergoedingen aan je werknemers door te blijven betalen?
De NOW 3.0, wat moet je weten?
Update d.d. 2 oktober 2020
Deze week is een kamerbrief gepubliceerd waaruit blijkt dat in de NOW 3.0 toch opnieuw een boete wordt opgenomen voor werkgevers. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten. Een werkgever die gebruikmaakt van de NOW 3.0 en een werknemer ontslaat vanwege bedrijfseconomische redenen, moet contact opnemen met uitkeringsinstantie UWV om afspraken te maken over begeleiding van de werknemer naar ander werk. Werkgevers krijgen daarmee een inspanningsverplichting om die werknemers te begeleiden naar nieuw werk. Doet een werkgever dit niet, kan dit leiden tot een korting (boete) van 5% op het totale subsidiebedrag over de aangevraagde periode.
NOW 2.0: nieuwe steunronde voor werkgevers
Sinds 6 juli 2020 kunnen werkgevers opnieuw een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen onder de NOW 2.0. Dit is de opvolger van de eerste noodmaatregel voor de periode maart tot en met mei 2020. Nu het effect van de coronacrisis ook na mei nog duidelijk voelbaar is, is de noodmaatregel verlengd tot 1 oktober 2020.
Vakantie in coronatijd: antwoord op de 5 meest gestelde vragen
De komende periode nemen veel werknemers vakantiedagen op, en sommigen willen naar het buitenland. Vakantie in tijden van corona roept bij veel werkgevers én werknemers vragen op. In dit artikel geven wij antwoord op de 5 meest gestelde vragen over dit onderwerp. Download ook gratis de voorbeeldbrief die onze arbeidsjuristen voor je hebben opgesteld. Deze kun je gebruiken om je medewerkers te informeren over hun rechten en plichten rond vakantie in coronatijd.
De juridische aspecten van thuiswerken
Vanwege het coronavirus zijn veel werknemers vanuit huis gaan werken. Verwacht wordt dat dit ook na de coronacrisis zo zal blijven. Wel heerst bij veel werkgevers nog onduidelijkheid over de juridische aspecten van het thuiswerken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met arbogerelateerde voorschriften? Graag belichten we in dit artikel twee belangrijke juridische aspecten van het thuiswerken, te weten de Arbowetgeving en de thuiswerkovereenkomst.
The payroll must go on
Global Payroll Week is een jaarlijks terugkerend moment om de wereld van de salarisdiensten even in de schijnwerpers te zetten. Bij SD Worx vroegen we de voorbije maand meer dan ooit van onze payrollspecialisten. Ondanks een wereldwijde crisis en de meest bizarre samenlevingsomstandigheden sinds lang, gingen alle lonen vlekkeloos en op tijd de deur uit. Een huzarenstukje.
Houd een vinger aan de pols bij zieke werknemers, ook in de Corona-crisis
Nu een groot deel van Nederland thuiswerkt, is het voor werkgevers in de regel al lastig begeleiding te bieden aan ‘reguliere werknemers’, laat staan werknemers die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Toch ben je hiertoe wettelijk verplicht, ook gedurende de Corona-crisis. Gelukkig wordt ingezien dat het een stuk moeilijker is voor werkgevers om op afstand aan deze verplichting te voldoen. Vandaar dat een versoepeling van het geldende Poortwachters-regime is geïntroduceerd.
Gratis webinar: Corona vanuit fiscaal perspectief
Eerder organiseerden we al een online webinar over de coronamaatregelen en gevolgen voor werkgevers (heb jij deze gemist? Bekijk deze dan hier gratis terug). Vandaag zoemen we vanuit een fiscaal perspectief in op de gevolgen van Corona.
Compensatie transitievergoeding nu aan te vragen
Vanaf 1 april is het mogelijk bij het UWV compensatie aan te vragen voor betaalde transitievergoedingen aan werknemers die op of na 1 juli 2015 wegens langdurige arbeidsongeschiktheid uit dienst zijn gegaan. Hierbij is het niet van belang op welke manier de arbeidsovereenkomst is geëindigd. Ook in geval van een beëindigingsovereenkomst of als de arbeidsovereenkomst van rechtswege is geëindigd, kan de betaalde transitievergoeding worden gecompenseerd.
Internationale tewerkstelling in coronatijden: dit zijn de gevolgen
Het coronavirus houdt onze economie in een wurggreep. Ook de internationale tewerkstelling raakt stilaan bevroren door deze ongeziene crisis. En dat heeft een serieuze impact, zowel voor jou als voor je werknemers. De gevolgen situeren zich voornamelijk op fiscaal en sociaalrechtelijk vlak.