1. Home>
  2. Nieuws>

Arbeidsrecht

Blijf bij met de actuele Nederlandse wet- en regelgeving: onze arbeidsjuristen delen hier praktische tips en nieuws, en vertalen nieuwe regelgeving voor je naar toepasbare inzichten.

vrouw achter tablet
Contenttypes
 arbeidsongeschikt
Blogartikel

Loonopschorting of loonstop: wat te doen als je arbeidsongeschikte werknemer niet voldoet aan zijn verplichtingen

Van een arbeidsongeschikte werknemer mag verwacht worden dat hij of zij meewerkt aan de re-integratie. Doet deze dat niet en voldoet de werknemer niet aan zijn of haar verplichtingen in het kader van de Wet verbetering Poortwachter, kun je als werkgever een loonopschorting of een loonstop overwegen. Maar wat is het verschil en welke maatregel zet je wanneer in? In de praktijk zien wij regelmatig dat de werkgever per ongeluk de verkeerde maatregel treft. In dit artikel leggen we uit wanneer je welke maatregelen toepast en wat het gevolg kan zijn als je de verkeerde maatregel treft.

By Marleen Maas16-2-2021
NL-Blog-tafel_1200x800
Blogartikel

Tijdelijke vrijstelling RVU-heffing

Als werkgever kun je niet zomaar een regeling met een werknemer treffen over vervroegde pensionering, ook niet wanneer dit op verzoek van een werknemer is. Als een werkgever een werknemer een overbruggingsuitkering tot aan de pensioendatum aanbiedt, wordt een dergelijke regeling sinds 1 januari 2005 beschouwd als een Regeling Vervroegde Uittreding (hierna: RVU). Van een RVU-risico is niet alleen sprake wanneer een werknemer een som geld ontvangt, ook wanneer een werknemer wordt vrijgesteld van werkzaamheden met behoud van loon tot zijn pensioen kan dit kwalificeren als een RVU. Wordt een overbruggingsuitkering of vrijstelling van werk gezien als een RVU, dan werd dit tot voor kort standaard belast met een extra belastingheffing van 52%. Deze belastingheffing kwam boven op de reguliere loonheffingen. Hierdoor werden werkgevers ontmoedigd om met werknemers afspraken te maken over vervroegde pensionering. 

By Jilly El Moridi9-1-2021
werkende vrouw
Blogartikel

Partijbedoeling speelt geen rol meer bij kwalificatie arbeidsovereenkomst

Door het sluiten van een overeenkomst van opdracht denken veel werkgevers veilig te zitten. Door een recente uitspraak van de Hoge Raad lijkt die zekerheid weg te vallen. Zelfs wanneer in de overeenkomst van opdracht staat geschreven dat uitdrukkelijk bedoeld is geen arbeidsovereenkomst aan te gaan, kan de rechter tot een ander oordeel komen. Let op: zelfstandigen kunnen dus eenvoudiger een dienstverband claimen.

1-12-2020
Travels
Blogartikel

Stopzetten van de reiskostenvergoedingen en onkostenvergoedingen i.v.m. thuiswerken

Nog steeds geldt het advies van de overheid om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Hoe zit het dan eigenlijk met de reiskostenvergoeding en andere onkostenvergoedingen? Ben je als werkgever verplicht deze vergoedingen aan je werknemers door te blijven betalen?

By Jasper van den Bergen10-11-2020
blog
Blogartikel

Lagere afdracht loonheffing door het doen van investeringen (BIK)

Door het doen van investeringen een korting op de af te dragen loonheffing realiseren, dat is het idee van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) uit het Belastingplan 2021 dat momenteel als voorstel bij de Tweede Kamer ligt. Het uiteindelijke doel van de regeling is om het doen van investeringen te stimuleren, ondanks de onzekere tijden waarin we verkeren. Een regeling die zelfs effect kan hebben voor verlieslijdende bedrijven. Ondanks dat er in 2020 wellicht sprake is van een verliessituatie, zal immers op het loon van werknemers loonheffing moeten worden ingehouden en afgedragen aan de fiscus. 

By Jasper van den Bergen17-10-2020
NL_blog_support_1200x800
Blogartikel

NOW 2.0: nieuwe steunronde voor werkgevers

Sinds 6 juli 2020 kunnen werkgevers opnieuw een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen onder de NOW 2.0. Dit is de opvolger van de eerste noodmaatregel voor de periode maart tot en met mei 2020. Nu het effect van de coronacrisis ook na mei nog duidelijk voelbaar is, is de noodmaatregel verlengd tot 1 oktober 2020

By Lotte de Ceuster23-7-2020
Old people
Blogartikel

Nieuwe pensioenstelsel: Overeenstemming over de uitwerking van het pensioenakkoord

Een jaar na het sluiten van het pensioenakkoord, hebben het kabinet en de sociale partners definitief overeenstemming bereikt over de uitwerking daarvan. Op 1 januari 2022 moet de nieuwe pensioenwetgeving in werking treden en uiterlijk op 1 januari 2026 moeten alle pensioencontracten in overeenstemming zijn met het nieuwe pensioenwetgeving.

By Jilly El Moridi10-7-2020
Ouderschapsverlof wordt vanaf 2022 deels doorbetaald
Blogartikel

Ouderschapsverlof wordt vanaf 2022 deels doorbetaald

Het kabinet wil het aantrekkelijker maken voor ouders om ouderschapsverlof op te nemen en het ouders zo makkelijk mogelijk maken om te kiezen hoe ze arbeid en zorg (in dit geval voor jonge kinderen) willen combineren. Het kabinet heeft daarom besloten dat ouders van jonge kinderen vanaf augustus 2022 de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald krijgen.

By Jilly El Moridi20-5-2020
Law
Blogartikel

Verlof wordt massaal ingetrokken | Wat zijn de rechten van werkgever en werknemer?

Veel werkgevers merken dat er massaal verzoeken binnenkomen om geplande vakantiedagen toch in te trekken. Begrijpelijk want als hun vakantie nu niet door kan gaan, willen werknemers die dagen waarschijnlijk liever bewaren tot een later moment. Toch is het zéker in deze uitdagende tijden heel belangrijk om te zorgen voor de nodige ontspanning. Het zijn stressvolle tijden die veel van ons allemaal vergen en dan is het belangrijk om ook af en toe even afstand van het werk te kunnen nemen en een dagje vrij te nemen. Maar wat zijn nu eigenlijk je rechten en plichten als werkgever? En met welke risico’s moet je rekening houden?

By Jilly El Moridi16-4-2020
koffie drinken tijdens daglicht
Blogartikel

Minder werk door Coronavirus? Werktijdverkorting kan uitkomst bieden!

Het Coronavirus begint voor veel werkgevers nadelige gevolgen te hebben. Zo loopt het werk in sommige branches sterk terug. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (‘SZW’) heeft het voor werkgevers die getroffen worden door de gevolgen van het Coronavirus mogelijk gemaakt om gebruik te maken van werktijdverkorting (‘WTV’). Hier zijn uiteraard wel voorwaarden aan verbonden. Onderstaand zal ik kort toelichten wat deze voorwaarden zijn en hoe je deze WTV kan aanvragen.

By Marleen Maas13-3-2020
NL_blog_wagweu_1200x800
Blogartikel

Update WagwEU - Vanaf 1 maart 2020 meldingsplicht bij detachering naar Nederland

Sinds 18 juni 2016 geldt de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) in Nederland. Bijna vier jaar later is ook het laatste onderdeel van deze wet klaar om in gebruik te worden genomen: vanaf 1 maart 2020 wordt namelijk de meldingsplicht van kracht. Door deze meldingsplicht zal de Inspectie SZW de verplichtingen die voortvloeien uit de WagwEU beter kunnen controleren en handhaven.

By Marleen Maas21-1-2020