1. Home>
  2. Nieuws>

Arbeidsrecht

Blijf bij met de actuele Nederlandse wet- en regelgeving: onze arbeidsjuristen delen hier praktische tips en nieuws, en vertalen nieuwe regelgeving voor je naar toepasbare inzichten.

vrouw achter tablet
Contenttypes
pasgeboren baby in armen
Blogartikel

Antwoord op 5 veel gestelde vragen over het betaald ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 wordt het ouderschapsverlof deels betaald. Van de in totaal 26 weken kan de werknemer voor 9 weken een uitkering krijgen. Natuurlijk roept dit allerlei vragen op! Lees hier de antwoorden op de 5 veel gestelde vragen over het betaald ouderschapsverlof.

By Jilly El Moridi21-6-2022
Vrouw peinzend achter laptop
Blogartikel

Hoe zorg je ervoor dat internationaal verlonen van personeel geen obstakel wordt?

Over de grenzen gaan met je onderneming, betekent meestal dat je ook met internationale werknemers – en dus internationale verloning- te maken krijgt of andersom: als je in Nederland buitenlands personeel aanneemt, krijg je te maken met wet- en regelgeving op dit vlak. Binnen Europa geldt dat verloning vaak een obstakel vormt bij internationaal ondernemen.

15-6-2022
no-alt
Blogartikel

Verbod op nevenwerkzaamheden: wijzigingen per 1 augustus

Op 19 april heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden aangenomen. Met dit wetsvoorstel wordt onder andere beoogd om werknemers meer vrijheid te geven om naast hun huidige baan ook werkzaamheden te verrichten voor een andere werkgever. Wat wijzigt er precies en welke gevolgen heeft dat voor de praktijk?

9-6-2022
Man in auto door de teststraat
Blogartikel

Coronasneltest belastingvrij vergoeden

Met ingang van 23 maart heeft het kabinet ook de laatste coronaregels afgeschaft. Het coronavirus is daarmee echter nog niet verdwenen. Werkgevers zullen zelf goed moeten nadenken hoe zij een al te hoge besmettingsgraad onder hun personeel kunnen voorkomen. Testen blijft in dat verband een goede methode. Wil je sneltesten of zelftesten vergoeden, omdat je van je medewerkers verwacht dat zij zich preventief testen voordat zij naar de werkvloer komen? Dat is natuurlijk mogelijk, maar is dit belast of onbelast?

31-3-2022
Man achter computer met papieren
Blogartikel

Belastingheffing over spaargeld in strijd met het eigendomsrecht

Het aangifteseizoen voor de aangiften inkomstenbelasting is weer in volle gang. Belastingplichtigen met box 3 vermogen krijgen voorlopig, behoudens bijzondere omstandigheden, geen definitieve aanslagen. De Hoge Raad heeft namelijk geoordeeld dat het geldende stelsel uit box 3 in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. 

By Jasper van den Bergen31-3-2022
Vrouw aan telefoon
Blogartikel

Een valse coronatest komt een werknemer duur te staan

Het is belangrijk dat een werkgever er vanuit kan gaan dat werknemers juiste informatie aanleveren. Of het nu gaat over de werkzaamheden, productiviteit of ziekmeldingen, het is goed om een vinger aan de pols te houden. De kantonrechter heeft recent uitspraak gedaan over een onjuiste ziekmelding met ontslag als gevolg.

By Fleur van Gisbergen25-2-2022
no-alt
Blogartikel

Het is weer tijd voor de IB-aangifte

Het invullen van een aangifte inkomstenbelasting is niet voor iedereen gesneden koek. Aangiften dienen duidelijk, stellig en zonder voorbehoud te worden ingediend. Als er twijfel bestaat of men voldoende fiscale kennis, dan kan het raadzaam zijn om het opstellen van de aangifte inkomstenbelasting uit te besteden aan onze fiscalisten. Zo blijven aftrekposten waar recht op bestaat niet onbenut en wordt een hoop kostbare tijd bespaard.

By Jasper van den Bergen25-2-2022
no-alt
Blogartikel

Eigenrisicodrager met private uitvoerder? Vanaf 2022 aparte VCR

Vanaf 1 januari 2022 hoeft de verzekeringsmaatschappij van een eigenrisicodrager geen rekening meer te houden met het loon van de werkgever bij de berekening van de werknemerspremies en omgekeerd. Lees hier meer over in dit artikel. 

4-2-2022
Alles over geboorteverlof (de WIEG)
Blogartikel

Maak het regelen van geboorteverlof gemakkelijk voor je medewerkers

Is er een kindje in het gezin van je medewerker geboren? Dan kunnen ook partners geboorteverlof bij hun werkgever opnemen, waarbij het loon volledig wordt doorbetaald. 

1-2-2022
no-alt
Blogartikel

ABU cao wijzigingen

Op 17 november 2021 is er een akkoord bereikt tussen verschillende vakbonden, waaronder ABU, FNV, CNV en De Unie over een nieuwe cao voor flexwerkers. Waar moeten werkgevers op gaan letten met de ingang van deze nieuwe cao? Dat lees je in dit artikel.

17-1-2022
backtooffice
Blogartikel

Wat zijn de belangrijkste punten uit het regeerakkoord voor werkgevers?

Na een historisch lange periode van onderhandelingen, hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie op 15 december 2021 eindelijk hun regeerakkoord gepresenteerd. 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst', luidt de titel. In deze blogpost zetten we de belangrijkste zaken op het vlak van personeel voor je op een rijtje.

By Ralph Koks4-1-2022
questions
Blogartikel

5 veel gestelde vragen over het concurrentiebeding beantwoord

Een concurrentiebeding bevat een verbod voor de werknemer om na het einde van zijn arbeidsovereenkomst soortgelijke werkzaamheden uit te oefenen bij een ander bedrijf of als zelfstandig ondernemer. Het doel van een concurrentiebeding is te voorkomen dat de werknemer na uitdiensttreding kennis en ervaring gebruikt voor een andere werkgever, of voor een eigen bedrijf. 

By Jilly El Moridi17-12-2021