De vakantieperiode is weer in volle gang. Dat betekent dat veel Nederlanders er massaal op uit trekken. Dat doen we tegenwoordig vaker met de auto dan voor corona, blijkt uit recente cijfers van het CBS. In bijna de helft van de buitenlandse vakanties wordt de auto gekozen. Ongetwijfeld zal er dan ook veel getankt worden in het buitenland.
Bijtelling bij gebruik auto van de zaak voor privédoeleinden
Werknemers met een auto van de zaak die de auto tevens voor privédoeleinden gebruiken hebben te maken met de bijtelling. De hoogte van deze bijtelling hangt af van de cataloguswaarde van de auto en het toepasselijke bijtellingspercentage. Het algemene bijtellingspercentage voor nieuwe auto’s bedraagt momenteel 22%. Voor volledig elektrische auto’s geldt een verlaagd percentage van 16% tot een cataloguswaarde van € 30.000 en voor het meerdere geldt het percentage van 22%. De bijtelling staat voor 60 maanden vast vanaf de datum eerste toelating.
Tank en tolkosten in het buitenland
Over het algemeen komen vrijwel alle kosten en lasten met betrekking tot de auto voor rekening van de werkgever die de auto ter beschikking stelt. In de praktijk zien we vaak dat dit niet geldt voor de in het buitenland gemaakte tank- en/of tolkosten. Onder bepaalde voorwaarden kunnen deze kosten die werknemer zelf betaalt wel in mindering worden gebracht op de bijtelling. Het is vereist om overeen te komen dat de betaling van deze kosten wordt beschouwd als een eigen bijdrage voor privé gebruik. Uiteraard moetende tank- en/of tolkosten worden gespecificeerd aan de hand van bonnetjes. De daadwerkelijke kosten kunnen dan in mindering worden gebracht op de bijtelling, maar deze mag op kalenderjaarbasis niet lager zijn dan nihil. Het is niet toegestaan om deze kosten óók nog op declaratiebasis aan de werknemer te vergoeden. De kosten drukken dan immers niet meer op de werknemer.
Fiscale voordelen voor werknemers en werkgevers
Deze constructie biedt de werknemer een fiscaal voordeel. Doordat de gemaakte kosten in mindering worden gebracht op de bijtelling zal de werknemer minder belasting verschuldigd zijn. Het exacte voordeel zal afhangen van het inkomen van de werknemer. Als werkgever kan je hierdoor mogelijk besparen op werkgeverslasten.
Belangrijke aandachtspunten en ondersteuning
Helaas bestaat er geen mogelijkheid voor de werknemer om de tank- en/of tolkosten zelf te verwerken in de aangifte inkomstenbelasting, waardoor het fiscale voordeel enkel via de loonheffingen kan worden gerealiseerd. Wij helpen je hier uiteraard graag bij. We kunnen je bijvoorbeeld advies geven, maar ook de bestaande autoregelingen herzien of aanpassen op dit onderwerp.