1. Home>
  2. Nieuws>

Arbeidsrecht

Blijf bij met de actuele Nederlandse wet- en regelgeving: onze arbeidsjuristen delen hier praktische tips en nieuws, en vertalen nieuwe regelgeving voor je naar toepasbare inzichten.

vrouw achter tablet
Contenttypes
NL_blog_wagweu_1200x800
Blogartikel

Update WagwEU - Vanaf 1 maart 2020 meldingsplicht bij detachering naar Nederland

Sinds 18 juni 2016 geldt de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) in Nederland. Bijna vier jaar later is ook het laatste onderdeel van deze wet klaar om in gebruik te worden genomen: vanaf 1 maart 2020 wordt namelijk de meldingsplicht van kracht. Door deze meldingsplicht zal de Inspectie SZW de verplichtingen die voortvloeien uit de WagwEU beter kunnen controleren en handhaven.

By Marleen Maas21-1-2020
Nl_blog_payroll_1200x800
Blogartikel

Fiscale aandachtspunten 2020

Het einde van het jaar is alweer bijna in zicht en dat betekent dat de fiscale spelregels op bepaalde punten worden gewijzigd. Een goed moment om te bekijken of er actie moet worden ondernomen of dat juist beter kan worden gewacht met bepaalde zaken. Hierbij willen wij graag bij een aantal onderwerpen even stil staan. Wij wijzen je in dit artikel graag op de belangrijkste fiscale wijzigingen voor 2020.

By Jasper van den Bergen18-11-2019
Law
Blogartikel

Nieuwe UWV-uitvoeringsregels voor ontslag

Wil je een ontslagprocedure starten bij het UWV? Let dan op de nieuwe uitvoeringsregels die gelden vanaf 1 oktober 2019.

By Jilly El Moridi18-11-2019
Aula
Blogartikel

Hoge Raad maakt einde aan ‘slapende dienstverbanden’

In opvolging van ons artikel: "Het slapend dienstverband en de toelaatbaarheid daarvan" publiceerde we enige tijd geleden een artikel over het advies van Advocaat-generaal De Bock aan de Hoge Raad. Advocaat-generaal de Bock is van mening dat een werkgever in beginsel verplicht is om op verzoek van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer een ‘slapend dienstverband’ te beëindigen onder betaling van de wettelijke transitievergoeding. Het was afwachten of de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal zou volgen.

By Jilly El Moridi18-11-2019
winter
Blogartikel

Hoe betaal ik mijn werknemers uit die in ploegendienst werken als de wintertijd ingaat?

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 zijn we overgeschakeld naar de wintertijd. Om 3.00 uur is de klok één uur teruggedraaid, naar 2.00 uur. Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar de wintertijd geen gevolgen, behalve dan een uurtje meer slaap die bewuste nacht…

By Wilma Engels28-10-2019
vrouw met laptop
Blogartikel

Slapend dienstverband in strijd met het goed werkgeverschap

In april publiceerden we er ook al een artikel over: "Het slapend dienstverband en de toelaatbaarheid daarvan." Verschillende rechtbanken hielden daar tot nu toe een andere opvatting op na. En daarom bracht Advocaat-generaal De Bock er op 18 september jongstleden een advies over uit aan de Hoge Raad. Hierdoor gaat er hoogstwaarschijnlijk meer duidelijkheid komen over of het in stand houden van een dienstverband toelaatbaar is.

By Jilly El Moridi1-10-2019
Verloning bij overschakeling naar de zomertijd
Blogartikel

Verloning bij overschakeling naar de zomertijd

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart schakelen we over naar de zomertijd. Dit betekent dat om 2.00 uur de klok één uur vooruit wordt gedraaid, naar 3.00 uur. Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar de zomertijdr geen gevolgen, behalve dan een uurtje minder slaap die bewuste nacht…

By Wilma Engels28-3-2019
wab
Blogartikel

Streep door verlenging proeftijd - Wet Arbeidsmarkt in balans (Wab)

De Kamer heeft een streep gezet door de verlenging van de proeftijd. Door aanname van amendement nr. 38, dat regelt dat de voorgestelde verlenging van de proeftijd wordt geschrapt, maken deze wijzigingen geen deel meer uit van de Wab. 

25-2-2019
Turbulent Times_ How Global Payroll Providers Can Help You Navigate Business Change
Blogartikel

Kortere looptijd 30%-regeling

Werknemers die van buiten Nederland komen en tijdelijk in Nederland werken, hoeven onder voorwaarden over maximaal 30% van hun loon geen belasting te betalen: de zogenoemde 30%-regeling. 

28-1-2019
Arbeitsplatzverlust ist die Digitalisierung schuld
Blogartikel

Aanzegging ook belangrijk bij verlenging van dienstverband

Als werkgever moet je uiterlijk één maand voordat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verloopt, de werknemer informeren of het contract al dan niet verlengd wordt; de zogeheten aanzegplicht. Vaak wordt gedacht dat deze aanzegplicht alleen geldt op het moment dat de werkgever het contract niet wil verlengen. Dit is echter niet het geval. Komt de werkgever deze verplichting niet na, of niet op tijd, dan kan de werknemer aanspraak maken op een boete ter hoogte van maximaal één maandsalaris.

By Ralph Koks2-8-2018
silhouet van de mens onder de witte lucht
Blogartikel

Wat betekent de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) voor ons

Het arbeidsrecht gaat weer op de schop. Het kabinet wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers in vaste dienst te nemen en hiervoor zijn maatregelen nodig. Deze maatregelen zijn opgenomen in het Wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans (WAB). In dit artikel lichten wij kort de voorgestelde maatregelen toe.

By Wilma Engels11-6-2018