Hoe betaal ik mijn werknemers uit die in ploegendienst werken als de wintertijd ingaat?
In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 zijn we overgeschakeld naar de wintertijd. Om 3.00 uur is de klok één uur teruggedraaid, naar 2.00 uur. Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar de wintertijd geen gevolgen, behalve dan een uurtje meer slaap die bewuste nacht…
Heb je werknemers die in deze nacht aan het werk zijn? Dan moet je er rekening mee houden dat hun dienst een uur langer duurt dan normaal. Hoe worden de prestaties tijdens deze nacht verloond? Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen.
Eén uur extra uitbetalen
Je kunt er voor kiezen om één uur (inclusief eventuele toeslag) extra te betalen. Op deze wijze vindt er een correct verwerking plaats en schiet geen van partijen er feitelijk bij in.
Verkorting van de dienst
Heb je de dienst van je werknemers een uur verkort? Ondanks de wisseling van zomer- naar wintertijd heeft de werknemer dan zijn reguliere aantal uren gewerkt.
Compensatie
Werk je binnen jouw organisatie met vaste diensten? Dan zal het niet praktisch zijn om het dienstrooster voor deze ene nacht aan te passen, Je kunt er dan ook voor kiezen om met de betreffende werknemers af te spreken dat zij niet alleen déze nacht hebben gewerkt, maar óók de dienst in het laatste weekend van maart (start zomertijd). In dat geval zullen ze het uur dat ze nu te weinig krijgen, dan extra uitbetaald krijgen. Een werknemer zal hiermee uiteraard enkel instemmen als hij/zij zeker weet dat hij/zij dan nog werkzaam zal zijn in de organisatie.
Is je organisatie gebonden aan een cao? Raadpleeg deze dan en ga na of de cao-partijen niet reeds hebben voorzien in een oplossing. Er zijn de nodige cao’s waarin dit onderwerp terugkomt.
Wilma Engels
Managing Consultant en Jurist Arbeidsrecht