1. Home>
  2. Nieuws>

Arbeidsrecht

Blijf bij met de actuele Nederlandse wet- en regelgeving: onze arbeidsjuristen delen hier praktische tips en nieuws, en vertalen nieuwe regelgeving voor je naar toepasbare inzichten.

vrouw achter tablet
Contenttypes
Invoering wettelijk minimum uurloon
Blogartikel

Invoering wettelijk minimum uurloon: een verhoging tot wel 15%

Op 1 januari 2024 treedt de wettelijke invoering van het minimumuurloon in werking. Wat dit precies inhoudt en waar werkgevers rekening mee moeten houden lees je in dit artikel.

21-11-2023
Afschaffing 30% regeling
Blogartikel

Op weg naar de afschaffing van de 30%-regeling?

De 30%-regeling voor ingekomen werknemers staat op het punt om ingrijpend te veranderen. Als de Eerste Kamer instemt, zal de 30%-regeling vanaf 1 januari aanstaande verder worden versoberd. De Tweede Kamer heeft namelijk twee amendementen aangenomen, die in dit artikel worden toegelicht.

By Jasper van den Bergen21-11-2023
Vrouw werkt thuis
Blogartikel

Werknemers hebben nog steeds geen recht op thuiswerken

Het initiatiefwetsvoorstel “Werken waar je wilt” is door de Eerste Kamer verworpen. Dit betekent dat werkgevers een verzoek tot thuiswerken vrij eenvoudig kunnen afwijzen. In dit artikel nemen we je mee in de huidige regels voor verzoeken tot thuiswerken. 

24-10-2023
vrouw studie
Blogartikel

Alles wat je moet weten over het studiekostenbeding

Sinds 1 augustus 2022 zijn er veranderingen in de wetgeving waardoor een werkgever niet meer voor alle opleidingen een studiekostenbeding mag afspreken. In dit artikel bespreken we de 5 belangrijkste punten over studiekosten, zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

By Fleur van Gisbergen24-10-2023
Paramètres sociaux Septembre 2023
Blogartikel

Bpm-vrijstelling werknemers en naheffingsaanslag bij buitenlandse kentekens in Nederland

Het rijden met een buitenlands kenteken in Nederland is niet zonder meer toegestaan. Je kunt hiervoor echter een bpm-vrijstelling aanvragen bij de Belastingdienst in diverse situaties. 

By Jasper van den Bergen26-9-2023
cloudbase
Blogartikel

Inzet bedrijfsrecherchebureau bij zieke werknemer kost werkgever ruim € 36.000

Een werkgever kan flink in de kosten worden gejaagd door de inzet van een bedrijfsrecherchebureau. Dit gebeurde toen een werkgever vermoedde dat een werknemer had gelogen over haar klachten bij een ziekmelding. 

25-9-2023
Onterecht ontslag | SD Worx
Blogartikel

Onterecht ontslag op staande voet na beschuldiging van seksueel grensoverschrijdend gedrag: een case study

Staande voet ontslag na beschuldigingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag door rechter onterecht verklaard: het belang van adequaat handelen.

By Fleur van Gisbergen29-8-2023
Mensen samen achter laptop
Blogartikel

3 redenen waarom internationale ondernemingen payrolloutsourcing zouden moeten overwegen

Wat zijn de voordelen van payroll outsourcing naarmate je onderneming internationaal uitbreidt? In dit artikel behandelen we de drie belangrijkste voordelen: verlichting van administratieve lasten voor het personeel, gegarandeerde continuïteit van HR-activiteiten en de mogelijkheid voor het personeel om zich te richten op waardevolle taken.

3-8-2023
ziek
Blogartikel

8 veel voorkomende vragen bij afwezigheden op het werk

Is een personeelslid afwezig? Dan moet een HR-professional de wetgeving goed kennen. Want valt die periode onder de wettelijke vakantieregeling, gaat het om onbetaald of geldt een ander verlof? We bundelden voor jou de antwoorden op acht moeilijke, veelvoorkomende vragen over afwezig zijn op het werk.

By Ralph Koks3-8-2023
Autovakantie
Blogartikel

Bespaar op bijtelling: Tankkosten in het buitenland aftrekken

Nederlanders gaan steeds vaker op autovakantie tijdens de vakantieperiode. Voor werknemers die een auto van de zaak privé gebruiken kunnen de kosten voor tanken en tol in het buitenland onder bepaalde voorwaarden van de bijtelling worden afgetrokken. Dit levert fiscale voordelen op voor werknemers en werkgevers. 

By Jasper van den Bergen27-7-2023
Uitspraak rechtbank
Blogartikel

Zieke werknemers: het opzegverbod en de vakantieperiode

De Rechtbank Gelderland behandelt twee vraagstukken: geldt het opzegverbod tijdens ziekte bij aanzegging van tijdelijke arbeidsovereenkomsten en hoe wordt ziekte bij een werknemer op vakantie vastgesteld? 

27-7-2023
Vrouw peinzend achter laptop
Blogartikel

Werkgever moet € 12.500,- betalen na niet-verlengen arbeidsovereenkomst zwangere werkneemster

Het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van een zwangere werkneemster, kwam een werkgever duur te staan. Lees hier de recente uitspraak van de kantonrechter.

By Fleur van Gisbergen22-6-2023