Benieuwd welke koppelingen er nog meer mogelijk zijn met Cobra HRM & Salaris?
Integratie Arbeidstijdenwet in plantools HROffice
De Arbeidstijdenwet (ATW) bevat complexe regelgeving op het gebied van arbeids- en rusttijden. Door de complexiteit van de Arbeidstijdenwet is een fout in de planning zo gemaakt. HROffice heeft daarom regels van de Arbeidstijdenwet geïntegreerd in haar plantools. Zo wordt het maken van de planning een stuk leuker.
Maximale controle op de Arbeidstijdenwet tijdens het plannen
De plantools van HROffice Workforce Management onderzoeken de gemaakte roosters en de ingeplande uren op mogelijke ATW-overtredingen. Als er in de planning een overtreding aanwezig is krijgt de planner direct een melding en kan een aanpassing worden doorgevoerd. Bijvoorbeeld: Wanneer een medewerker door een ATW-regel niet beschikbaar is, kan de planner inzien welke ATW-regel wordt overtreden. Daarnaast geeft de plantool suggesties om de specifieke planning voor de desbetreffende medewerker aan te passen zodat de planning wel ATW-proof wordt.
De voordelen van ATW-integratie in je Workforce Managementtool
Met de ATW-regels wil de Rijksoverheid gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers beschermen. De belangrijkste voordelen van integratie van de ATW-regels in de plantool zijn:
- Geen boetes van de Inspectie SZW;
- Medewerkers hebben een verantwoord werkpatroon;
- De planner spaart energie en tijd bij het vastleggen van de planning.
Welke ATW-regels zijn geïntegreerd?
- Werktijden en rusttijden
Hoeveel uur medewerkers maximaal per week mogen werken staat in de wet. Net als de lengte van de rusttijden. Plan je buiten deze tijden, dan krijgt de planning hiervan een melding. - Pauzes
Als een medewerker langer dan 5,5 uur werkt heeft hij recht op pauze. Elke CAO kan afwijkende regels hebben. Deze regels worden aan de hand van jouw CAO geïmplementeerd in de plantool. - Nachtdiensten
Voor nachtdiensten gelden speciale regels. Hoe vaak medewerkers een nachtdienst mogen draaien en hoe lang deze nachtdiensten mogen duren geeft de plantool aan. - Werken op zondag
Medewerkers hoeven niet op zondag te werken. Behalve als dit vooraf tussen werkgever en werknemer is besproken. Als er sprake is van zondagsarbeid heeft een medewerker tenminste recht op 13 vrije zondagen per 52 weken. De plantool houdt dit voor je in de gaten en geeft het aan wanneer je deze regel overtreedt.
Overzicht regels Arbeidstijdenwet
In de praktijk is het vaak een uitdaging voor organisaties met onregelmatige diensten om te voldoen aan de regels van de Arbeidstijdenwet. Meer weten over de regels van de Arbeidstijdenwet? Bekijk hier de regels voor werktijden op de website van de Rijksoverheid.
Ellen Knol
Teammanager marketing