1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Personeel werven & aannemen – onboarding >
Blog_waarom-diversiteit-en-inclusie-hand-in-hand-gaan_1200x800px (1).webp

Waarom diversiteit en inclusie hand in hand gaan

Onze samenleving wordt steeds diverser, en dat zie je terug in bedrijven. Klanten, medewerkers, sollicitanten en andere stakeholders verwachten dat ook.  Maar diversiteit alleen is niet genoeg.  Voor een veilige en prettige werkomgeving waarin mensen optimaal presteren, is inclusie net zo belangrijk.

    Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?

    Diversiteit omvat alle verschillen die we hebben met anderen. Dat gaat over zichtbare kenmerken zoals geslacht, huidskleur en leeftijd, maar ook over minder zichtbare aspecten zoals religie, economische status en seksuele geaardheid. 

    Inclusie gaat over het omarmen van de diversiteit zodat je een omgeving creëert waarin iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt. In een inclusieve organisatie voelen alle medewerkers zich welkom en gerespecteerd, ongeacht hun verschillen.

      Diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt in enkele cijfers

      Onderstaande cijfers schetsen de huidige situatie en maken meteen duidelijk dat er nog werk aan de winkel is.

        Geen diversiteit zonder inclusie en omgekeerd

        “In een homogene organisatie kan het gevoel van inclusie sterk zijn, maar dat maakt een organisatie nog niet inclusief”, zegt Michèle Mees, co-founder van Inclusion Now. Michèle begeleidt Belgische ondernemingen en internationale bedrijven om inclusiever te worden via audits, advies, workshops en trainingen.

          Waarom alleen diversiteit niet genoeg is

          Diversiteit binnen je teams zonder inclusie leidt vaak tot één dominerende groep. Minderheden voelen zich niet thuis en zoeken een werkgever waar dat wel het geval is. Zo zijn er bedrijven met uitsluitend Nederlandstalige communicatie waar ook anderstaligen met een basiskennis Nederlands werken. Zonder inclusie – zonder ervoor te zorgen dat de communicatie door iedereen kan worden begrepen en dat iedereen toegang heeft om beter Nederlands te leren – loop je dus het risico dat collega’s zich uitgesloten, geïsoleerd en onbenut voelen. Bovendien kan dit gevolgen hebben voor veiligheid en welzijn.

            Waarom enkel inclusie niet voldoende is

            Streef je enkel naar inclusie? Dan loop je in de valstrik van ‘confirmation bias’. Dat is een onbewust vooroordeel waarbij je mensen opzoekt die dezelfde mening delen als jij. Zo creëer je een homogene groep die zich weliswaar welkom en gerespecteerd voelt, maar waar innovatie en creativiteit zullen ontbreken. En belangrijk: waar iemand ‘anders’ zich niet thuis zal voelen. Vind je geen mensen meer met een vergelijkbare achtergrond, dan ontstaan er problemen zodra iemand van dat team uitvalt of vertrekt. 

              Voorbeeld van een bedrijf dat streeft naar inclusie maar geen aandacht heeft voor diversiteit

              Een ploegbaas werkt het liefst met mannen die ongeveer even oud zijn als hij, allemaal vaders van kinderen die inmiddels het huis uit zijn. Dat is makkelijk, want ze begrijpen elkaar zonder veel woorden, delen dezelfde humor en hebben dezelfde referentiekaders. Het resultaat? Een vlot samenwerkend team, maar ook een ploeg waar weinig anderen zich welkom voelen en waar in de loop der jaren weinig is veranderd aan werkmethodes of mogelijke efficiëntiewinsten onbenut blijven.

              Het team mist – hoe inclusief ook – de rijkdom aan perspectieven. Zonder een diversiteit aan inzichten komt kritisch denken in het gedrang, pak je problemen telkens aan vanuit dezelfde invalshoek en schrik je talenten met andere achtergronden af.  

                Ontdek hoe onbewuste vooroordelen jouw teams en processen bepalen

                De 6 voordelen van een diverse en inclusieve organisatie

                Diversiteit én inclusie versterken elkaar en daar wint ook jouw team – en bedrijf – bij.

                  1. Grotere talentenpool

                  Vacatures blijven nog steeds lang openstaan. Door het kandidatenprofiel zo breed mogelijk te houden, vis je in een veel grotere vijver. Sta bijvoorbeeld open voor kandidaten met een andere opleiding of uit een andere regio. Of plaats je vacatures eens op andere media. Zo vind je sneller profielen die geschikt zijn om bij te springen tijdens piekperiodes, bij verzuim of ter vervanging van medewerkers die het bedrijf verlaten.

                  Experte Ilse Maggen geeft je 5 tips om inclusiever te rekruteren.

                    2. Aantrekkelijker voor (toekomstige) werknemers én klanten

                    Veel mensen, en zeker minderheidsgroepen, gaan liever aan de slag bij organisaties die hun strepen al hebben verdiend op het vlak van diversiteit en inclusie. Laat in je employer branding-campagnes zien dat mensen van verschillende leeftijden en achtergronden welkom zijn. Hoe inclusiever een bedrijf zich opstelt, des te aantrekkelijker het wordt voor (toekomstige) werknemers, klanten en andere stakeholders.

                      3. Minder verzuim en verloop

                      Het is veel aangenamer en gezonder om te werken voor een organisatie waar je jezelf kunt zijn. En wie het naar zijn zin heeft, zal minder snel afwezig zijn of het bedrijf verlaten. Goed nieuws voor je retentie!

                        4. Hogere betrokkenheid en productiviteit

                        Als mensen ervaren dat ze essentieel zijn voor het bedrijf, zullen ze sneller bereid zijn om die ‘extra mile’ te lopen. Iedereen voelt zich gehoord en dat vertaalt zich in meer motivatie, een hogere betrokkenheid en een verhoogde productiviteit.

                          5. Meer creativiteit en innovatiekracht

                          Mensen van diverse achtergronden die in een inclusieve omgeving werken, voelen zich comfortabel om hun zegje te doen. Dankzij hun verschillende ervaringen gaan ze creatiever om met problemen en brengen ze nieuwe perspectieven in.

                            6. Betere (financiële) prestaties

                            Alle voorgaande voordelen dragen eigenlijk bij aan één groter einddoel: betere resultaten. Door in te zetten op diversiteit en inclusie kom je als bedrijf tot betere besluitvorming, betere samenwerking en uiteindelijk meer succes.

                              Van theorie naar praktijk: de uitdaging

                              Maar om tot zowel diversiteit als inclusie op de werkvloer te komen, zijn er enkele hordes te nemen. Neem bijvoorbeeld de onbewuste vooroordelen.

                              Benieuwd hoe je als bedrijf kunt zorgen voor een diverse én inclusieve werkvloer? Met ons e-book ‘Zo werkt een diverse ploeg echt samen’ willen we bedrijven helpen om inclusiever te worden. Je ontdekt verhelderende inzichten, concrete tips en cruciale acties.

                                Download het gratis e-book