1. Home>
  2. Nieuws>

Arbeidsrecht

Blijf bij met de actuele Nederlandse wet- en regelgeving: onze arbeidsjuristen delen hier praktische tips en nieuws, en vertalen nieuwe regelgeving voor je naar toepasbare inzichten.

vrouw achter tablet
Contenttypes
Man achter computer met papieren
Blogartikel

Belastingheffing over spaargeld in strijd met het eigendomsrecht

Het aangifteseizoen voor de aangiften inkomstenbelasting is weer in volle gang. Belastingplichtigen met box 3 vermogen krijgen voorlopig, behoudens bijzondere omstandigheden, geen definitieve aanslagen. De Hoge Raad heeft namelijk geoordeeld dat het geldende stelsel uit box 3 in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. 

By Jasper van den Bergen31-3-2022
Vrouw aan telefoon
Blogartikel

Een valse coronatest komt een werknemer duur te staan

Het is belangrijk dat een werkgever er vanuit kan gaan dat werknemers juiste informatie aanleveren. Of het nu gaat over de werkzaamheden, productiviteit of ziekmeldingen, het is goed om een vinger aan de pols te houden. De kantonrechter heeft recent uitspraak gedaan over een onjuiste ziekmelding met ontslag als gevolg.

By Fleur van Gisbergen25-2-2022
no-alt
Blogartikel

Het is weer tijd voor de IB-aangifte

Het invullen van een aangifte inkomstenbelasting is niet voor iedereen gesneden koek. Aangiften dienen duidelijk, stellig en zonder voorbehoud te worden ingediend. Als er twijfel bestaat of men voldoende fiscale kennis, dan kan het raadzaam zijn om het opstellen van de aangifte inkomstenbelasting uit te besteden aan onze fiscalisten. Zo blijven aftrekposten waar recht op bestaat niet onbenut en wordt een hoop kostbare tijd bespaard.

By Jasper van den Bergen25-2-2022
no-alt
Blogartikel

Eigenrisicodrager met private uitvoerder? Vanaf 2022 aparte VCR

Vanaf 1 januari 2022 hoeft de verzekeringsmaatschappij van een eigenrisicodrager geen rekening meer te houden met het loon van de werkgever bij de berekening van de werknemerspremies en omgekeerd. Lees hier meer over in dit artikel. 

4-2-2022
Alles over geboorteverlof (de WIEG)
Blogartikel

Maak het regelen van geboorteverlof gemakkelijk voor je medewerkers

Is er een kindje in het gezin van je medewerker geboren? Dan kunnen ook partners geboorteverlof bij hun werkgever opnemen, waarbij het loon volledig wordt doorbetaald. 

1-2-2022
no-alt
Blogartikel

ABU cao wijzigingen

Op 17 november 2021 is er een akkoord bereikt tussen verschillende vakbonden, waaronder ABU, FNV, CNV en De Unie over een nieuwe cao voor flexwerkers. Waar moeten werkgevers op gaan letten met de ingang van deze nieuwe cao? Dat lees je in dit artikel.

17-1-2022
backtooffice
Blogartikel

Wat zijn de belangrijkste punten uit het regeerakkoord voor werkgevers?

Na een historisch lange periode van onderhandelingen, hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie op 15 december 2021 eindelijk hun regeerakkoord gepresenteerd. 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst', luidt de titel. In deze blogpost zetten we de belangrijkste zaken op het vlak van personeel voor je op een rijtje.

4-1-2022
questions
Blogartikel

5 veel gestelde vragen over het concurrentiebeding beantwoord

Een concurrentiebeding bevat een verbod voor de werknemer om na het einde van zijn arbeidsovereenkomst soortgelijke werkzaamheden uit te oefenen bij een ander bedrijf of als zelfstandig ondernemer. Het doel van een concurrentiebeding is te voorkomen dat de werknemer na uitdiensttreding kennis en ervaring gebruikt voor een andere werkgever, of voor een eigen bedrijf. 

By Jilly El Moridi17-12-2021
Team building activities_ do they work
Blogartikel

Werkgeversaansprakelijkheid tijdens bedrijfsuitjes

De zomervakanties naderen en de corona-maatregelen nemen af. Voor veel werkgevers levert dit een perfect moment op om het team weer eens samen te laten komen. De eerste bedrijfsuitjes staan dan ook weer op de agenda. Een goed moment om nog eens kort stil te staan bij werkgeversaansprakelijkheid tijdens bedrijfsuitjes.

By Lotte de Ceuster22-10-2021
Law
Blogartikel

Einde NOW, wanneer?

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, ook wel bekend als “de NOW”, stopt vanaf 1 oktober 2021. Dit heeft het kabinet recent bekend gemaakt.

20-9-2021
vaccinatie
Blogartikel

Veiligheid op de werkvloer: enkele regels omtrent vaccinatie

Sommige werkgevers willen graag dat hun werknemers zich laten vaccineren. Zij hebben immers de zorgplicht om een veilige werkomgeving te creëren.  Maar in hoeverre kan een Covid-19 vaccinatie verplicht worden gesteld en kunnen aan het niet-vaccineren consequenties worden verbonden?

25-8-2021
Sinds de introductie van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) op 1 januari 2020 is het voor werkgevers mogelijk om verschillende wettelijke ontslagredenen te combineren, en zo tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst te komen. Wij gingen voor je na wat wel en niet mogelijk is.
Blogartikel

Ontslag wegens een combinatie van redenen: wat is er mogelijk?

Sinds de introductie van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) op 1 januari 2020 is het voor werkgevers mogelijk om verschillende wettelijke ontslagredenen te combineren, en zo tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst te komen. Wij gingen voor je na wat wel en niet mogelijk is.

By Marleen Maas19-8-2021