1. Home>
  2. Nieuws>

Arbeidsrecht

Blijf bij met de actuele Nederlandse wet- en regelgeving: onze arbeidsjuristen delen hier praktische tips en nieuws, en vertalen nieuwe regelgeving voor je naar toepasbare inzichten.

vrouw achter tablet
Contenttypes
Team building activities_ do they work
Blogartikel

Werkgeversaansprakelijkheid tijdens bedrijfsuitjes

De zomervakanties naderen en de corona-maatregelen nemen af. Voor veel werkgevers levert dit een perfect moment op om het team weer eens samen te laten komen. De eerste bedrijfsuitjes staan dan ook weer op de agenda. Een goed moment om nog eens kort stil te staan bij werkgeversaansprakelijkheid tijdens bedrijfsuitjes.

By Lotte de Ceuster22-10-2021
Law
Blogartikel

Einde NOW, wanneer?

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, ook wel bekend als “de NOW”, stopt vanaf 1 oktober 2021. Dit heeft het kabinet recent bekend gemaakt.

20-9-2021
vaccinatie
Blogartikel

Veiligheid op de werkvloer: enkele regels omtrent vaccinatie

Sommige werkgevers willen graag dat hun werknemers zich laten vaccineren. Zij hebben immers de zorgplicht om een veilige werkomgeving te creëren.  Maar in hoeverre kan een Covid-19 vaccinatie verplicht worden gesteld en kunnen aan het niet-vaccineren consequenties worden verbonden?

25-8-2021
Sinds de introductie van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) op 1 januari 2020 is het voor werkgevers mogelijk om verschillende wettelijke ontslagredenen te combineren, en zo tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst te komen. Wij gingen voor je na wat wel en niet mogelijk is.
Blogartikel

Ontslag wegens een combinatie van redenen: wat is er mogelijk?

Sinds de introductie van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) op 1 januari 2020 is het voor werkgevers mogelijk om verschillende wettelijke ontslagredenen te combineren, en zo tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst te komen. Wij gingen voor je na wat wel en niet mogelijk is.

By Marleen Maas19-8-2021
vacay
Blogartikel

Wat kun je doen om het verzuim binnen jouw organisatie terug te dringen?

Dat het coronavirus een grote invloed heeft op het ziekteverzuim is natuurlijk niet vreemd. Veel mensen moeten thuisblijven omdat zij klachten vertonen die passen binnen het ziektebeeld van corona, bijvoorbeeld hoesten en neusverkoudheid, terwijl zij daar normaliter gewoon mee zouden gaan werken. Dat is ook terug te zien in de cijfers, het CBS rapporteert dat in het eerste kwartaal van 2020 (begin van de corona-uitbraak in Nederland) het ziekteverzuim op het hoogste niveau ligt sinds 2003.

By Maureen Butink18-8-2021
Gezonde lunchmaaltijden wel of niet gericht vrijgesteld
Blogartikel

Gezonde lunchmaaltijden wel of niet gericht vrijgesteld?

“Nee, natuurlijk niet!”, denk je dan wellicht meteen. Een werkgever met ruim 200 werknemers dacht daar anders over. Samen met een diëtist heeft hij gezonde lunchmaaltijden samengesteld en deze kosteloos aan zijn werknemers aangeboden. De lunchmaaltijden bevatten een vastgestelde minimum hoeveelheid groenten en werden bereid zonder toevoegingen zoals zout, suiker en E-nummers.

28-7-2021
summer
Blogartikel

De zomer komt er weer aan: waar moet je op letten bij het inzetten van vakantiekrachten?

De vakantieperiode komt er weer aan.  Iedereen kijkt al reikhalzend uit naar een welverdiende verlofperiode. Toch bezorgen vakanties, hoe mooi ze ook zijn, veel kopzorgen voor ondernemingen. Want hoe blijf je de continuïteit in vakantieperiodes waarborgen? Dat is een vraag waar veel ondernemers ieder jaar weer mee worstelen. Zelfs meerdere keren per jaar. Het lijkt wellicht niet direct voor de hand liggend maar studenten kunnen wel degelijk een oplossing zijn voor dat probleem. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je overweegt om bijvoorbeeld studenten of scholieren in wil zetten om vakantieperiodes te overbruggen. Hieronder lees je de belangrijkste aandachtspunten. 

1-7-2021
bik
Blogartikel

BIK is per 1 januari ingetrokken, dat publiceerde rijksoverheid op hun website.

Het kabinet heeft besloten de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) te schrappen en het vrijgekomen budget in te zetten voor verlaging van de Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf). Het kabinet wilt daarmee investeringen door het bedrijfsleven in deze coronacrisis zo snel mogelijk stimuleren en ondernemers zo min mogelijk in onzekerheid laten. 

By Huub Paffen28-6-2021
GDPR Webinar_ GDPR_ Dealing with the data rights of your employees
Blogartikel

Solidariteit van werknemers, wat mag je als werkgever vragen en wat niet

Geen loonsverhogingen, het niet of later uitbetalen van vakantiegeld en het gedwongen opnemen of inleveren van vakantiedagen.

By Lotte de Ceuster28-5-2021
The Coronavirus A message from our CEO
Blogartikel

Vakantie in coronatijd: ontslag na vakantie in land met kleurcode oranje

Vakantie in tijden van corona riep vorig jaar bij werkgevers en werknemers veel vragen op. Vorig jaar gaven wij dan ook antwoord op de 5 meest gestelde vragen over dit onderwerp. De komende periode nemen weer veel werknemers vakantiedagen op en zullen werknemers naar het buitenland vertrekken. In dit artikel willen we nog eens stil staan bij de vraag: ‘Moet ik het loon van een werknemer doorbetalen als de werknemer op zijn vakantiebestemming komt vast te zitten, of na de vakantie in quarantaine moet?’

Download ook gratis de voorbeeldbrief die onze arbeidsjuristen voor je hebben opgesteld. Deze kun je gebruiken om je medewerkers te informeren over hun rechten en plichten rond vakantie in coronatijd.

By Jilly El Moridi28-5-2021
Thema-artikel_ de Wet Wazo_ wat verandert er
Blogartikel

Thema-artikel: de Wet Wazo: wat verandert er?

Het kabinet heeft met het wetsvoorstel ingestemd waarmee ouders per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof krijgen doorbetaald. Dit ouderschapsverlof maakt onderdeel uit van de Wazo (Wet Arbeid en Zorg), die voorziet in verschillende verlofvormen die kunnen worden aangewend wanneer op de werknemer tijdelijk andere taken en verplichtingen rusten die prioriteit krijgen boven het werk.

22-4-2021
Nl_blog_reiskost_1200x800
Blogartikel

Opnieuw verlenging onbelast doorbetalen vaste reiskostenvergoedingen

Tot de laatste week van maart leek het er op dat de goedkeuring voor het onbelast mogen doorbetalen van vaste reiskostenvergoedingen zou komen te vervallen per 1 april jongstleden. 

By Jasper van den Bergen20-4-2021