1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Flexibele arbeidsmarkt >
duurzame HR organisatie

Duurzame HR voor een toekomstbestendige organisatie

Krapte op de arbeidsmarkt, razendsnelle technologische ontwikkelingen en meer behoefte aan het wisselen van baan. Toenemende druk om niet alleen economisch, maar ook maatschappelijk verantwoord te opereren. Voor bedrijven zijn het hedendaagse uitdagingen die voorlopig niet verdwijnen. Hoe speel je hier als organisatie op in, en hoe kan duurzame HR oplossingen bieden?

Een gepersonaliseerde arbeidsrelatie

Duurzaamheid wordt vaak in verband gebracht met milieumaatregelen zoals CO₂-reductie en circulaire bedrijfsvoering. Duurzame HR daarentegen gaat uit van de arbeidsrelatie die je met een werknemer, interimmer of freelancer hebt. Om bedrijfsdoelstellingen te behalen, moeten werknemers tevreden, betrokken en gezond zijn, zowel op de korte als lange termijn.  

Het ontwikkelen van duurzame HR gaat verder dan het bieden van goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Het draait om het creëren van een werkomgeving waarin de arbeidsrelatie gepersonaliseerd is, vertelt Jan Laurijssen, HR visionair bij SD Worx. Werknemers hebben immers steeds meer behoefte aan flexibiliteit. Het is aan werkgevers om daarop in te spelen, bijvoorbeeld met het mogelijk maken van hybride werken, deeltijdwerken of het meedoen aan bepaalde gezondheidsprogramma’s. “Als zij gelukkig zijn, dan zijn ze gezonder en productiever, dus heb je mensen aan boord die graag voor je blijven werken.”

Krappe arbeidsmarkt vraagt om actie 

Het behoud van personeel is hard nodig. Door de demografische evolutie gaan er de komende jaren niet veel mensen bij komen op de arbeidsmarkt. Door de vergrijzing is de uitstroom groter dan de instroom, en dat terwijl deze markt nu al krap is. Eenvoudigweg een vacature plaatsen en vervolgens kunnen kiezen uit verschillende sollicitanten is allang geen vanzelfsprekendheid meer.

Talent vinden én behouden is daarom noodzakelijk om als organisatie doelstellingen in het vizier te houden en competitief te blijven. Dat vraagt om een open blik, meent Laurijssen. “Het talent dat je zoekt, is misschien al in huis en kan binnen jouw bedrijf een stap maken.” Een medewerker rekruteren die elders werkt of een zzp’er inschakelen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. “Een duurzame HR-strategie draait dus om het bij elkaar brengen van de juiste mix van talenten.”

Daarnaast zijn onder meer grote ondernemingen, hun leveranciers en financiële instellingen gebonden aan de ESG-criteria. Deze richtlijnen helpen bedrijven om hun impact op milieu, maatschappij en bestuur te meten en verbeteren. Ze stellen onder andere eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden, werknemersrechten, diversiteit en inclusie. “Wat dat betreft, is het vijf voor twaalf. Zowel in het private domein als in de publieke sector.”

De rol van technologie en data in duurzaam HRM

Daar komt bij dat technologie een steeds grotere rol speelt in het verduurzamen van HR-processen. Data-analyse maakt het mogelijk om trends in welzijn en productiviteit te herkennen en hier proactief op in te spelen. In de toekomst nemen de kansen om data in te zetten in HR alleen maar toe. Wanneer worden medewerkers ziek? Wanneer veranderen ze van baan? Wanneer zijn ze productiever of kiezen ze voor deeltijdwerk?   

Inzicht daarin helpt om betere HR-beslissingen te nemen. Er vinden tal van onderzoeken plaats die de impact en kansen van dit soort tools onder de loep nemen. Laurijssen: “De technologie is er vaak al, alleen moet die wel binnen de grenzen van de AI Act en privacywetgeving worden uitgevoerd.”

De invloed van AI wordt alleen maar groter en verandert de arbeidsmarkt. Routinematige taken, zoals administratieve verwerkingen en dataverwerking, worden steeds meer door AI overgenomen. Hierdoor krijgen medewerkers meer ruimte voor strategisch en creatief werk, zoals klantadvies, talentontwikkeling of innovatie binnen het bedrijf. Dit kan bijdragen aan meer werkplezier, mits het op de juiste manier in de organisatie wordt ingezet.

Win-win-win

De economische noodzaak voor duurzame HR is duidelijk, gezien de demografische ontwikkelingen en strengere regelgeving waar bepaalde organisaties aan gebonden zijn. Maar bovenal biedt duurzame HR kansen. Met de juiste strategie blijven bedrijven draaien en daarmee competitief. Medewerkers voelen zich gelukkiger, komen beter tot hun recht en zijn productiever. 

De maatschappij heeft hier eveneens baat bij. Hoe meer mensen aan het werk zijn en hoe minder er uitvallen, hoe meer inkomsten dat genereert voor het bekostigen van gezondheidszorg en sociale zekerheid. Andersom zullen minder mensen hier een beroep op doen als zij gezond zijn. Betekenisvol werken en participeren zijn bovendien belangrijke maatschappelijke waarden. Duurzame HR levert, kortom, een win-win-win op.

Bron: Het Financieele Dagblad 

    Vragen of hulp nodig?

    Wil je meer weten over duurzame HR? Kijk op de website van SD Worx of neem contact op met Jan Laurijssen via LinkedIn.

      Jan Laurijssen

      Jan Laurijssen

      Senior Researcher