Gratis whitepaper ontslag wegens disfunctioneren
Overweeg je een medewerker te ontslaan omdat deze niet goed functioneert?
Volg het stappenplan in deze whitepaper zodat je voldoet aan de wettelijke voorwaarden en niet voor verrassingen komt te staan.
Download gratis whitepaper
Whitepaper | Ontslag wegens disfunctioneren
Wij helpen je alvast op weg
Wanneer een werknemer niet goed functioneert, kan dit leiden tot problemen binnen je bedrijf. Doorloop de juiste stappen en houd rekening met de wettelijke voorwaarden om de werknemer te kunnen ontslaan.
Wanneer een werknemer niet naar behoren functioneert en geen verbetering laat zien, wordt het tijd om afscheid te nemen. Maar hoe pak je dat aan als werkgever? Zoals vaak, is het ook in deze situatie belangrijk het belangrijk om de juiste wettelijke stappen te doorlopen.
Om te beginnen, moet de oorzaak van het disfunctioneren voor beide partijen helder zijn en moet de werknemer daar invloed op hebben. Functioneert je medewerker slecht door ziekte, een gebrek aan vaardigheden, onvoldoende kennis of zijn er slechte arbeidsomstandigheden? In die gevallen is ontslag niet aan de orde. Heb je samen een verbeterplan doorlopen, zijn er tijdens dit verbetertraject regelmatig evaluaties geweest en is nog steeds sprake van slecht functioneren? Dan mogelijk wel.
Als er geen sprake is van verbetering, kun je een verzoek tot ontbinding indienen bij de kantonrechter. De rechter zal vervolgens toetsen of aan de wettelijke voorwaarden wordt voldaan. De kantonrechter zal bepalen of het dienstverband al dan niet wordt beëindigd, en – zo ja – per wanneer.
Als de werknemer akkoord gaat met het sluiten van een vaststellingsovereenkomst (VSO), dan kan het dienstverband gemakkelijk worden beëindigd. Als de werknemer niet akkoord gaat, dan zul je naar de kantonrechter moeten en is het belangrijk om juridisch advies in te winnen.
Kortom, ontslag bij disfunctioneren is een complex proces waarbij het belangrijk is om aan de wettelijke voorwaarden te voldoen en de juiste stappen te ondernemen. Wil je hier meer over weten? Download dan gratis onze whitepaper en/of neem contact op met onze arbeidsjuristen voor een gratis 15-minuten consult.