80 procent van de Nederlanders aarzelt om feedback te geven over collega’s
18 januari 2024
Breda, 18 januari 2024 – Heeft jouw werkgever je wel eens gevraagd om feedback te geven over een collega, en vond je dat toen lastig? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek* van Europese HR- en payrolldienstverlener SD Worx blijkt dat ruim 80 procent van de Nederlanders wel eens aarzelt om (negatieve) feedback te geven over collega’s.
Het vragen van feedback over collega's is de afgelopen jaren in veel organisaties steeds gebruikelijker geworden en maakt vaker deel uit van prestatiebeoordelingen, ontwikkelingstrajecten of teambuildingprocessen. Toch voelt niet iedereen zich prettig bij het geven van feedback over collega’s.
Schadelijk voor carrière
Zo denkt 23 procent van de Nederlanders dat de feedback niet vertrouwelijk behandeld wordt. Vooral vrouwen zijn soms bang dat het geven van negatieve feedback kan leiden tot conflicten (26%) of dat het hun carrière kan schaden (18%).
Dit zijn de meest genoemde redenen waarom Nederlanders aarzelen om feedback te geven over collega’s:
- Als ik denk dat het niet mijn plaats is om feedback te geven (bijvoorbeeld: je werkt niet vaak met die collega samen) (25%)
- Als ik denk dat mijn feedback niet vertrouwelijk behandeld wordt (23%)
- Als ik bang ben dat het conflicten oplevert (20%)
- Als de feedback niet relevant lijkt (20%)
- Als ik denk dat het mijn carrière kan schaden (15%)
Constructief en respectvol
“Het is begrijpelijk dat sommige mensen terughoudend zijn bij het geven van feedback over collega’s”, zegt Bruce Fecheyr-Lippens, Chief People Officer bij SD Worx. “Als je werkgever je vraagt om feedback over collega's te geven, is het belangrijk om eerlijk, constructief en respectvol te zijn. Vermijd negativiteit en focus op specifieke gedragingen of prestaties in plaats van op persoonlijke eigenschappen.”
Maar ook werkgevers hebben nog een belangrijke taak, vindt Fecheyr-Lippens. “De bezorgdheid van Nederlanders over de vertrouwelijkheid van hun feedback, angst voor conflicten en de vrees dat feedback de carrière kan schaden, benadrukt het belang van een veilige en ondersteunende feedbackcultuur binnen organisaties. Om deze barrières te overwinnen, is het belangrijk dat organisaties een omgeving creëren waarin open communicatie wordt aangemoedigd, en waar feedback wordt gezien als een waardevol instrument voor professionele groei en ontwikkeling.”
Specifieke voorbeelden
SD Worx vroeg Nederlanders ook of ze open staan voor feedback van hun collega’s. Bijna 1 op de 3 Nederlanders zou negatieve feedback van collega serieus nemen en eraan gaan werken, 36 procent zou wel vragen om specifieke voorbeelden. “Het is zeer nuttig om specifieke voorbeelden te vragen als je feedback ontvangt van collega's”, zegt Fecheyr-Lippens van SD Worx. “Concrete voorbeelden helpen niet alleen om de feedback beter te begrijpen, maar stellen je ook in staat om gerichter aan je ontwikkeling te werken.”
*Onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van SD Worx in december 2023 onder 1000 Nederlanders.