1. Home>
  2. Over ons>
  3. Persberichten>

Bijna kwart Nederlandse werknemers ervaart urenregistratie als bron van stress

Bijna helft Nederlanders maakt regelmatig overuren
PRTimesheet_1200x800

Ruim vier op de tien Nederlandse werknemers (42,8%) registreert hun uren op het werk, maar bijna een kwart (22,1%) ervaart dit als een bron van stress. Dat blijkt uit een grootschalig en internationaal onderzoek door de Europese HR-dienstverlener SD Worx, uitgevoerd onder ruim 5.000 bedrijven en 18.000 werknemers uit 18 Europese landen, waaronder Nederland. Uit dit onderzoek blijkt ook dat Nederlanders veel overuren maken op het werk. Bijna de helft (46,7%) geeft aan regelmatig extra uren te werken.

Hoewel bijna een kwart (22,1%) van de Nederlandse werknemers verplichte urenregistratie als een bron van stress ervaart en bijna een derde (31,3%) dit zelfs ervaart als een vorm van wantrouwen en drang naar controle van de werkgever, zien werknemers er ook voordelen in. 44,5 procent is er namelijk van overtuigd dat urenregistratie juist een belangrijk instrument is om overuren te voorkomen.

Voor ruim een derde van de werknemers draagt urenregistratie bij aan een betere werk-privé balans 
In Nederland is het bijhouden van uren in de daarvoor bestemde tools voor ruim twee op de vijf werknemers (42,8%) onderdeel van de werkdag. Daarmee loopt Nederland wat achter op het Europese gemiddelde (56,5%). Landen als Slovenië (83%), Oostenrijk (74%) en Spanje (69%) zijn hierin koploper en Frankrijk geeft aan het minst gebruik te maken van urenregistratietools (37,5%).

Voor wie deze systemen gebruikt, zijn de voordelen duidelijk. Ruim een derde van de Nederlandse werknemers (33,7%) geeft aan dat urenregistratietools helpen bij het behouden van een goede werk-privé balans. Voornamelijk in Roemenië (61%), Polen (56%) en de UK (48%) zijn werknemers hiervan overtuigd, maar in Oostenrijk (37%), Finland (32%) en Denemarken (32%) zijn werknemers het juist oneens met deze stelling. Daarnaast geeft 41,7 procent van de Nederlandse werknemers aan dat urenregistratie hen inzicht geeft in de efficiëntie en productiviteit op het werk en 44,1 procent is ervan overtuigd dat dit een belangrijke manier is om taken beter te organiseren en te plannen.

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers werkt regelmatig overuren
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft (46,7%) van de Nederlandse werknemers regelmatig extra uren werkt. Daarmee staat Nederland op plek 5 van alle bevraagde Europese landen, na Oostenrijk (54%), België (50,1%), Duitsland (49,7%) en Frankrijk (48,2%). De meest voorkomende redenen waarom Nederlanders overwerken zijn:

  • Het moeten inspelen op onvoorziene gebeurtenissen die een extra inspanning vergen - 37,7%
  • Een gebrek aan personeel of middelen - 34,9%
  • Een hoge werkdruk - 27,4%
  • Passie voor het werk waardoor werknemers de tijd uit het oog verliezen - 22%

Toch geven ruim twee op de vijf (44,5%) Nederlandse werknemers aan dat ze hun werktijden registreren om die extra uren juist te voorkomen.

Werknemers geloven nog vaak dat urenregistratie vooral draait om controle, maar eigenlijk zorgt het juist voor bewustwording over hoe je je tijd besteedt. Het helpt om efficiënt te werken, te weten wat al is afgerond en om prioriteiten te verschuiven. Een juist inzicht hebben in je tijdsbesteding kan helpen om een goede balans tussen werk en privé te vinden. Ook het team waarmee je werkt is gebaat bij zulke inzichten. Collega’s hebben op deze manier een overzicht van mogelijke werkdruk bij elkaar en kunnen zo inspelen op de prioriteiten en elkaar ondersteunen waar nodig”, stelt Mark Bloem, Algemeen Directeur bij SD Worx Nederland.

    Over het onderzoek

    SD Worx, een toonaangevende Europese HR-dienstverlener, helpt organisaties met hun HR en payroll. Om te weten wat echt belangrijk is voor werkgevers en werknemers, voert SD Worx regelmatig onderzoeken uit. De analyse van het meest recente onderzoek, genaamd de 'Navigator Series', biedt organisaties een kompas om door de uitdagingen van HR en payroll te navigeren. Het onderzoek werd uitgevoerd in februari 2024 in 18 Europese landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Ierland, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. In totaal werden 5.118 bedrijven en 18.000 werknemers ondervraagd. De resultaten zijn gewogen en garanderen een betrouwbare weergave van de arbeidsmarkt in elk land.