Vier op de tien Nederlandse bedrijven gebruiken tijds- en aanwezigheidsregistratie
Dat blijkt uit onderzoek van SD Worx en Protime
26 juni 2019

Iets meer dan vier op de tien (42%) van de Nederlandse bedrijven gebruikt een verplichte tijds- en aanwezigheidsregistratie voor het personeel. Bijna een kwart (23%) doet dit alleen voor een bepaalde groep werknemers. Dat blijkt uit onderzoek door HR-dienstenverlener SD Worx en Protime, specialist in tijdsregistratie en personeelsplanning.
Nederland het minst geneigd om registratie te verplichten
In vergelijking met de andere Europese landen is Nederland het minst geneigd (42%) om verplichte tijds- en aanwezigheidsregistratie toe te passen. Het gaat ook het meest selectief te werk bij de registratie: 23% van de Nederlandse bedrijven gebruikt verplichte tijds- en aanwezigheidsregistratie alleen voor bepaalde werknemers, wat een stuk boven het gemiddelde ligt (19%). Nederland telt ook het hoogste aantal bedrijven dat geen verplichte tijds- en aanwezigheidsregistratie heeft (35%).
De verplichte tijds- en aanwezigheidsregistratie is duidelijk het populairst in het Verenigd Koninkrijk (63%). Van alle bevraagde landen scoorde Frankrijk het laagst bij de vraag of een registratiesysteem toegepast werd. Over het algemeen wordt tijds- en aanwezigheidsregistratie minder vaak toegepast in bedrijven met minder dan vijftig werknemers: 60% daarvan heeft zelfs helemaal geen tijds- en aanwezigheidsregistratie. In bedrijven met meer dan vijftig werknemers gebruikt 92% tijds- en aanwezigheidsregistratie voor ten minste enkele werknemers.

Waarom tijds- en aanwezigheidsregistratie?
In Nederland zijn de belangrijkste redenen om tijds- en aanwezigheidsregistratie te gebruiken de planning van de personeelscapaciteit (45%), HR-efficiëntie (41%) en de vraag naar flexibiliteit (33%). Andere mogelijke redenen zijn compliancy en regelgeving (29%) of financiën en monitoring (32%).
Compliancy en HR-efficiëntie worden vaker aangehaald in bedrijven met honderd of meer werknemers. Organisaties in Nederland zijn trouwens veel meer geneigd tijds- en aanwezigheidsregistratie te gebruiken voor de planning van de personeelscapaciteit (45%) dan hun Europese tegenhangers (35%). Van alle bevraagde landen kiest Nederland ook het minst voor registratie vanwege compliancy en regelgeving (29%).

Registratie is niet verplicht voor alle werknemers
Sommige organisaties voeren tijds- en aanwezigheidsregistratie slechts voor bepaalde werknemers in en dus niet voor al het personeel. In Nederland hangt dit meestal af van het type baan (52%) of het niveau ervan (30%). Van alle bevraagde landen scoorde Nederland met 13% het tweede laagste voor het gebruik van tijds- en aanwezigheidsregistratie voor bedienden.

Lucas Polman, Directeur Protime Nederland: “Meer dan de helft van de Europese organisaties werkt al met tijdregistratie. Bijna een derde (32%) doet dit onder meer om het thuis- en telewerk van haar werknemers te faciliteren. Dit zal in de toekomst nog sterk toenemen en de vraag naar online tijdregistratiesystemen zal bovendien steeds vaker vanuit de werknemers zelf komen. In de huidige maatschappij, waar werk en privé steeds vaker door elkaar lopen, vragen werknemers meer flexibiliteit om zelf hun werktijd en -locatie te bepalen. In the war for talent hebben online registratietools dus een belangrijke rol te spelen."
Over het onderzoek
De online survey werd beantwoord door 502 senior professionals in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het doel was het gebruik en de attitude betreffende tijds- en aanwezigheidsregistratie in bedrijven te meten en de redenen achter hun keuzes te achterhalen.
De steekproef is representatief voor de specifieke lokale arbeidsmarkten en heeft eenzelfde samenstelling volgens statuut (arbeiders, kantoorbedienden en ambtenaren), geslacht, regio, werkregime, taal, diploma en organisatiegrootte als die van de actieve arbeidspopulatie in de betrokken landen.
Over SD Worx
SD Worx gelooft dat succes begint bij mensen. Gedreven medewerkers bouwen niet alleen een bloeiende organisatie uit, ze dragen ook maatschappelijk bij. Samen met zijn klanten stimuleert SD Worx een succesvol personeelsbeleid met voordelen voor werk, privéleven en maatschappij.
Als vertrouwde toonaangevende Europese leverancier voor HR- en payrolloplossingen voor alle organisaties en medewerkers levert SD Worx software, diensten en expertise op het vlak van payroll & reward, human capital management en workforce management. SD Worx is stevig verankerd in heel Europa en neemt al acht decennia het voortouw om samen met zijn klanten – grote en kleinere werkgevers – het engagement van werknemers te stimuleren en zo succes te verzekeren in de kern van hun organisaties.
Zo’n 95.000 kleinere en grote organisaties in heel Europa vertrouwen op SD Worx. Zowat 10.000 medewerkers zijn actief in 27 landen. SD Worx berekent de lonen van ongeveer 6 miljoen medewerkers en behoort wereldwijd tot de top vijf. In 2024 realiseerde het een omzet van 1,180 miljard euro.
Meer info op www.sdworx.com / Volg ons via LinkedIn
Perscontacten

